Aktivist Karen- Christine Friele, bedre kjent som Kim Friele ble født 27. mai 1935. Hun sovnet stille inn 22. november, 86 år gammel.

Mandag tok hele Norge et siste farvel med bergenseren.

Friele ble bisatt på statens bekostning fra Oslo Domkirke. Dette for å hedre alt hun har jobbet og kjempet for- sin livslange innsats for homofile rettigheter. Siden ordningen ble innført i 1881, er det kun 100 personer som har blitt bisatt på statens regning.

Oslo Domkirke var dekket av veivende flagg i regnbuens farger fra fremmøtte som ønsket å vise sin takknemlighet til Kim Friele. Kirken som vanligvis kan romme 900 mennesker har grunnet nye koronatiltak i Oslo begrenset antall gjester til 600 fordelt på tre kohorter på 200 personer.

H.M Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit var blant de mange prominente gjestene som var til stede i bisettelsen, som ble ledet av biskop Kari Veiteberg.

– Unik pioner

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt en minnetale om Friele på vegne av regjeringen.

– Vi er samlet for å minnes en unik pioner og et forbilde i den norske samtiden. Et varmt, modig og kraftfullt menneske som ledet an for å forandre historien og vil være med oss i all fremtid, sa statsministeren.

Han roste videre den usedvanlige styrken og motet til lille store Kim som endret landet for alltid. Om hvordan Friele sto opp for de tause. Så mennesker.

Støre forteller at Ap er stolt av at Kim var æresmedlem av partiet. Og han gjenga kommentaren Kim fikk, da hun fortalte sin borgerlige familie i Bergen at hun hadde stemt Arbeiderpartiet, for første gang.

– Da sa faren hennes at det var verre enn å være homoseksuell, sa Støre, til latter fra kirkebenkene.

Støre fortalte videre at skeivt kulturår skal feires i 2022.

– Det er i høy grad kim Frieles fortjeneste. Loven ble endret. Det tar lengre tid med holdninger. Vi vet at det kostet, men den kampen tok Kim Friele.


– Takk for at du gjorde Wenche lykkelig

Else Hendel, grandniese av Wenche Lowzow, holdt tale på vegne av familien.

– Kjære Kim, du var en fest av et menneske. Familieselskapene ble så mye morsommere når du va med, sa hun.

Hendel fortalte at Wenche og Kim var ett ord. Det var dem.

– Jeg vil si takk for at du gjorde Wenche lykkelig. Jeg vil savne å se verden gjennom dine øyne.


Lover å føre kampen videre

– I dag tar vi et siste farvel med en bauta i norsk homohistorie, men vi skal også feire et innholdsrikt liv, sa FRI-leder Inge Alexander Gjestvåg.

Han beskrev videre hvordan ører kunne gå varme, da Kim kunne komme med beskyldninger om at organisasjonen både var sidrumpet og historieløs. Hun ønsket at de skulle stå i front for forandring.

– Det var heldigvis alltid mulig å finne sammen igjen, og du var stolt av å være æresmedlem av FRI, fortalte Gjestvåg.

Han beskriver Kim Frieles uredde vesen som var til inspirasjon for alle.

At hun omtalte seg selv som «litt tett i boksen», fordi hun aldri var redd for noe. Aldri tok rettigheter for gitt, men kjempet hver dag.

Kim sa selv at lokket måtte smelle over hodet hennes før hun holdt tåten.

– Vi lover aldri å være stille når urett begås. Vi lover å føre kampen videre. Takk for alt, Kim, vi glemmer deg aldri.

– Å være menneske er å være annerledes

Biskop Kari Veiteberg fortalte om hvordan Kim modig snakket om at homofili er kjærlighet og om du har opplevd hva kjærlighet er, vet at den ikke er farlig eller mystisk.

Om hvordan Kim lærte de unge at det å være menneske, er å være annerledes – noe vi må ta med oss videre og kjempe for i alle rom.

Biskopen snakket videre om hvordan striden har vært rettet mot politikere, lovverket, fordommer og kirken- som mange har vært sinte på., da religiøse bedrevitere har bedt folk velge, mellom kjærlighet og kirken.

– Mange har vendt kirken ryggen. I dag i 2021 er mange av mine dyktige medarbeidere og prester skeive. Det har blitt mulig å være det i kirken, og det har Kim Friele vært med å åpne opp for.

En siste dans for Kim

Fra rådhusklokkene slår sine siste slag i hovedstaden går ferden videre til minnestund som avholdes for 100 personer på Operaen.

Over hele landet blir Friele i dag hedret, feiret og minnet.

Hele Bergen inviteres klokken 1800 av FRI Vestland til minnemarkering ved Kim-benkene, med minneord og kulturelle innslag.

Fredag inviterer Fincken til en fest for Kim. Her blir det blant annet opptredener fra draghuset med navn til ære for Kim, «House of Friele». Denne kvelden skal de feire Kims utrettelige kamp for kjærligheten og friheten, og ta en siste dans for Kim.