– Veldig gøy, sier Christine Øvstedal etter å ha vært på scenen i Statsraaden Bar onsdag.

Hennes lag presenterte ideen de har utviklet under innovasjonsløpet til Blått Hav (se fakta). De vil oppmuntre til mer plastinnsamling langs kysten.

– Det foregår strandrydding og mye bra fra før. Vi ønsker å legge enda bedre til rette for plastinnsamling i hverdagen, sier Øvstedal.

De vil sette ut bosspann utformet som hvaler i fritidsområder der behovet er størst.

– Realitetssjekk

– Vi ler av hvalen vår, den ser så sykt barneskole ut, humrer Øvstedal med tanke på prototypen i papp.

I tillegg til «hval-spannene», ønsker de en mobilapplikasjon der folk kan følge med på hvor mye som samles inn. De ser også for seg at bidragsytere kan få belønning i form av et lotteri eller lignende.

– Det startet med en vill idé. Nå får vi realitetssjekken. Vi har vært i kontakt med Bergen kommune og Bergen og Omegn Friluftsråd, som har lignende på gang. Kult hvis det kan gjennomføres, sier Øvstedal.

– Vi tilbyr ideer andre aktører kan bygge videre på, tilføyer Snorre Alvsvåg.

 

Oppmuntring

Deltakerne er i hovedsak studenter fra UiB, BI og NHH.

I tillegg til å lære mer om innovasjon, miljø og havet, er det et konkurranseelement. Vinnerne får bli med på seilas i vennskapsetappen i Tall Ships' Races 2019 fra Fredrikstad til Bergen. Hittil er to av fem fagsamlinger gjennomført. Mentorer fra næringslivet hjelper deltakerne.

– Vi lærer mye, sier Ida Uberg Gaasland.

Hun står, sammen med fire andre studenter, bak en av de tre andre casene som ble presentert onsdag. Det dreier seg om selvstyrte små fartøy som skal forsyne skip med hydrogen mens de er på farten. De kaller dem flytende droner.

Utgangspunktet var et ønske om gjenbruk av oljeplattformer. De andre ideene handler om oppsamling av avfall fra oppdrettsmerder, samt en applikasjon som kan koble initiativtakere bak miljøaksjoner med enkeltpersoner som ønsker å bidra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statsminister Erna Solberg deltok på arrangementet. Som leder av FNs havpanel er hun naturligvis opptatt av en bærekraftig utnyttelse av ressursene i havet.

Den nyutnevnte ambassadøren for Blått Hav skrøt av initiativene.

– Dette er viktig arbeid. Jeg tror dere har det som skal til for å lage løsninger, sa Solberg.

Frida Lunde Høisæther er prosjektleder for Blått Hav.

– Dette er noe ekstra vi vil tilføre Tall Ships' Races. Ved å bruke oppmerksomheten arrangementet får, kan vi fokusere på noe viktig – utfordringer og muligheter knyttet til klima- og miljøendringer.

Høisæther legger vekt på at prosjektet skal leve videre etter at festivaldagene i juli er over.

Blått Hav

Blått Hav er et initiativ i forbindelse med The Tall Ships' Races Bergen 2019, som finner sted i Bergen 21. juli–24. juli.

Formålet er å skape bevissthet og engasjement rundt havets utfordringer og muligheter med tanke på bærekraft, teknologi og innovasjon.

Dette er et samarbeid mellom CoEvent og The Dale Oen Experience.

Bergen kommune, Accel og flere andre aktører støtter prosjektet.