Fra en liten kjellerdør i Dragesmauet bæres det stoler, krakker, og en litt slitt sofa ut i solen. I den karakteristiske bergensgaten er det klart for allmøte for gjengen bak Dragefjell-festivalen.

Lørdag skal den samme gaten fylles med mennesker, musikk og boder med alt fra grafittistasjon til bamsesykehus.

– Dagene i forkant av festivalen går i hundre, men det er også veldig sosialt. Man er i godt lag og har det kjekt sammen, sier grunnlegger av festivalen, Benjamin Knutsen.

Les også: Har altfor få frivillige: – Folk ser ikke poenget med å jobbe gratis

Puslespill

– Vi er klar for den sjette utgaven av Dragefjell-festivalen, og etter to år med opphold skal vi sørge for et skikkelig comeback, sier Dragefjell-«pioner» Benjamin Knutsen til gjengen, som nikker og smiler.

Ti artister skal stå på scenen under festivalen, deriblant Svømmebasseng, Goofy Geese og Gabifuego.

Men musikk er langt fra det eneste man kan oppleve.

Engangstatovering-stand, ansiktsmaling, vintagebod, fiskedam, hinderløype, lykkehjul og en rekke matboder er også mulig å sjekke ut om man tar turen til Sydneshaugen.

De neste dagene skal et puslespill falle på plass; seil som beskytter mot regn skal reises, scener skal monteres, skilt og boder skal settes opp, og artister skal hentes fra flyplassen.

– Midt i alt stresset må vi ikke glemme hvorfor vi gjør dette. Ikke alle har råd til sommerferie, og vi skal lage en drømmedag for dem. Vi vil at Dragefjellet skal være det barna har lyst til å snakke om når de kommer tilbake på skolen etter ferien, sier Jo Torgersen til gjengen som har samlet seg i gaten.

Jo er selv beboer på Dragefjellet. Da han i 2015 fikk øye på en fyr som løp rundt i gaten og styrte på med å snekre noe greier, ble han nysgjerrig.

Det var Benjamin Knutsen, som den gang bygget hele scenen for egen hånd.

– Han fortalte at han var i gang med å lage en gratisfestival. Jeg syns det var en veldig god idé, forteller Jo, som siden den gang har vært med.

– Hele ideen bak Dragefjellet var å kunne gi folk i byen en kulturell opplevelse som ikke koster skjorten, forteller Benjamin.

Det er riktignok ikke alle som har vært like fornøyde.

Har dere fått noen naboklager?

99 % av nabolaget støtter festivalen, sier Jo.

– Men så var det den ene prosenten igjen da. Det var nok et år vi spilte litt for høy musikk. Vi jobber med å finne «det gylne snitt» på volum.

Han legger til at han håper folk ser hva festivalen gir til byen, og ikke henger seg opp i litt lyd akkurat denne ene dagen.

Benjamin mener Dragefjellet har blitt en del av identiteten til bydelen, og er noe beboerne kan føle tilhørighet til og være stolte av.

Ønsker økonomisk forutsigbarhet

De siste årene har Dragefjellet har måttet snu og vende på hver minste krone. Det hjalp heller ikke da kommunen plutselig kom med et uventet betalingskrav fire dager før festivalen.

Jo forteller at dersom en av aktørene som sponser trekker seg, henger festivalen i en tynn tråd.

– Vi ønsker økonomisk forutsigbarhet fra støttespillere, det gjør det lettere for oss å planlegge. Leie av scener er for eksempel en stor utgift. Går vi i minus må frivillige punge ut fra egen lomme, sier Jo.

– Det man får igjen for festivalen er så mye mer verdt enn pengene det koster å arrangere den, understreker han.

– Magisk

– Det er noe spesielt med beliggenheten til Dragefjellet. Plenen og Koengen er jo veldig tilrettelagt for festival, men her blir et gatehjørne og en steintrapp forvandlet til noe magisk, sier Jo.

Jo har selv tvillinger på 12 og en gutt på 9. For dem Dragefjellet vært en del av barndommen.

– De var jo små da festivalen ble arrangert for første gang i 2015. Dragefjellet er noe som liksom alltid har vært der.

– Vi er en vennegjeng med nøkkelspillere som har drevet dette siden starten. Det har blitt et felles prosjekt som alle har tilhørighet til og er stolt over å være med på. Selv om vi jobber mye og sliter oss ut har vi det sinnssykt gøy, og for meg er det nok høydepunktet i året, sier Benjamin og legger til:

– Det er fint å kunne tenke at man brukte somrene i 20-årene sine på å planlegge en festival til glede for byen, legger han til.