Arne Sundal ser seg rundt. Både han og daglig leder i stiftelsen rundt det gamle dampskipet «Stord 1», Harald Kvinge, bare smiler.

Mye under dekk

Alle håndverkerne i den driftige dugnadsgjengen kan være vanskelig å få øye på, men lyden av dem er overalt!

Det er dette som er «hemmeligheten» bak suksessen å kunne holde et 106 år gammelt skip i tipp topp stand.

Og Om DS «Stord 1» ikke har gjennomgått de store omveltningene utvendig, er det under dekk gjort solide forbedringer – og før 2019-sesong er båten flottere enn noensinne!

Saken fortsetter under bildet.

 

– Første seilasen blir en liten tur på fjorden kommende tirsdag. Da er det Grieg Foundation som blir med oss. Dagen etter, hele onsdag formiddag blir det storfin tur for alle.

Sundal snakker om «Oleana-turen» som blir det han kaller en eneste lang kulturhistorisk opplevelsesreise.

– Dette blir garantert en fantastisk tur til Ytre Arna og Oleana-fabrikken der. Der blir det en vandring gjennom hele fabrikken, og det blir besøk både i utstillingssenteret og kafeen. I tilknytning til fabrikken i Ytre Arna blir det og et besøk innom det lille lokalmuseet.

Turen, som begynner kl. 1000 fra Holbergskaien, går mot slutten først når klokken runder 1600, og «Stord 1» klapper til kai i byen igjen.

– Billetter fås hos ticketco.no.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Bare båtturen og en sveip på Byfjorden og langs landet, er en opplevelse, legger Kvinge til.

Og skulle en etter dette, virkelig få smaken på det kulturhistoriske – og bli en smule nostalgiske, er sommerens Heritage Tour noe å plusse på med.

Turistene har allerede falt pladask for opplegget med veterandampskip, veterandamptoget og veteranbusser.

– Interessen er stadig økende – og foran denne sesongen har vi måtte utvide fra fem til ni turer for å dekke inn etterspørselen.

Tett på alt og alle

Harald Kvinge trekker frem det unike om bord «Stord 1».

– Her om bord i båten, kommer en tett på alt og alle. Du kommer nært på kapteinen som styrer, alle er velkomne på broen – og om noen vil se der og, kan en også ta en kikk i maskinen.

Kvinge forteller om en jevn strøm av interesserte.

Saken fortsetter under bildet.

 

Når vi passerer månedsskiftet, er det ett av årets høydepunkt, den store pinseturen til Våge sammen med de andre veteranbåtene. Den turen pleier å være fullbooket.

– Men før vi kommer så langt, er det tur til Torgdagen som i år er på selveste pinseaften. Da henter vi reisende til byd'n på Skaganeset på Sotra.