Klimaforskerne spår mild og våt januar

Det milde været kan ligge an til å fortsette i januar.

Det milde været kan ligge an til å fortsette i januar. Foto:

De ventet seg mild desember og fikk rett. Nå spår «Climate futures» at også neste måned blir mildere enn normalt.

DEL

– Vi kom med et slikt varsel for januar for en måned siden også. Da så det ut som om den skulle bli litt kaldere enn desember, men det var tydelig at desember skulle bli mildt. Det har jo slått til så til de grader, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Senteret for klimaforskning, «Climate Futures».

De legger frem modeller hver måned som spår været lenger frem i tid enn de alminnelige værmeldingene.

Litt av tanken er at meldingene skal kunne brukes av næringsdrivende, for eksempel forsikrings- og strømselskap, til å tilpasse seg været som kommer.

I forskernes siste varsel ser januar ut til å bli mildere enn først antatt.

– Det er ikke så veldig store utslag. En halv grad over det som har vært snittet de siste 30 årene omtrent, men det er i hvert fall ikke noe som tyder på at det skal bli kjempekaldt, sier Kolstad.

Modellene Erik Kolstad jobber med varsler været langt frem i tid.

Modellene Erik Kolstad jobber med varsler været langt frem i tid. Foto:

Slik er varselet

Langtidsvarselet er basert på de samme modellene som brukes til å lage vanlige værvarsler. Forskerne lager hundrevis av slike varsler, og kommer frem til et intervall de mener er sannsynlig. Kolstad forklarer at de ofte ikke fanger opp ekstremtilfeller.

– Slik som nå i desember trodde vi at det ville bli mildt, men så mildt som det har vært lå ikke innenfor det vi regnet som mest sannsynlig.

I januar som kommer viser modellene at det er 50 prosent sjanse for at det blir mellom 2,0 og 3,9 grader i snitt i Bergen og mellom 185 og 386 millimeter nedbør.

Til sammenligning er normalen i januar, ifølge Meteorologisk institutts værvarslingstjeneste, 2,6 grader i snitt og 190 millimeter nedbør.

Foto:

– Det er ifølge varselet vårt kun 10 prosent sjanse for at det blir kaldere enn 0,9 grader i januar, så det er veldig dårlige sjanser for at det blir en kjempekald vinter, sier Kolstad, og legger til:

– Men det betyr ikke at hele januar blir som desember har vært. Det kan komme kjøligere perioder.

Påvirker strømprisen

Det som er litt spesielt nå, peker Kolstad på, er at det ikke er snø i fjellet før man kommer ganske langt opp.

– Så, om det fortsetter som dette, selv om det riktignok er meldt litt snø i julen, vil det være utrolig dårlig nytt for folk med hytte på fjellet. Samtidig er det godt nytt med tanke på strømprisene i vinter fordi nedbøren kommer som regn og kan produsere strøm direkte.

Kolstad forklarer at de gjennom forskningssenteret samarbeider blant annet med BKK og Statkraft og gjennom samarbeidet blir mer bevisste på hva som påvirker strømprisene. Selskapene bruker senterets varsler til å planlegge best mulig når de bør spare på vannet som kommer og når det bør brules.

– Om snømangelen fortsetter kan det for eksempel gi høyere strømpriser til våren når man er avhengig av snøsmelting.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken