Anslagsvis 270.000 kvadratmeter ble svidd av da det begynte å brenne i terrenget på Espeland i Arna tirsdag ettermiddag.

Til sammenligning er taket på Ikeas varehus i Åsane 22.000 kvadratmeter stort.

– Slike branner tar ekstremt mye av ressursene våre, men også fra alle vi samarbeider med, sier varabrannsjef Frode Bødtker i Bergen brannvesen til BA.

I tillegg opptar det personell som på kort varsel kunne blitt nødvendig andre steder i dekningsområdet.

Bødtker ønsker ikke å uttale seg om brannårsaken i Arna, som etterforskes av politiet. En mann i 30-årene er mistenkt for å ha forårsaket brannen.

Her er rådene

Fra 15. april og frem til 15. september gjelder det nasjonale bålforbudet. Da er det ikke lov å gjøre opp bål og ild i naturen.

Det inkluderer grilling, bruk av kokeapparater og all annen form for ild. Likevel finnes det muligheter, så lenge det gjøres på en helt trygg måte.

– Folk må bruke sunn fornuft. Hvis man tenker «er dette egentlig greit?» , så venter du til det kommer litt regn. Det blir sikkert ikke lenge til neste gang her i Bergen, sier han.

Dette er lov nå:

  • I egen hage kan man grille, bruke bålpanne, brenne hageavfall og lignende.
  • Det er lov å gjøre opp ild der det ikke kan føre til brann, for eksempel hvis det ligger snø på bakken eller har vært nedbør over tid. Samme gjelder også i fjæren og andre steder hvor det ikke er noe som kan ta fyr rundt deg.
  • Året rundt kan man benytte tilrettelagte grill- og bålplasser som finnes i Bergen. I mange kommunale parker er det lov med grilling, men da må engangsgrillen settes på brannsikkert underlag.

Uansett hvor gode intensjonene er, så er all ildbruk på eget ansvar.

– Selv om noe er lov, så har du et aktsomhetsansvar. Du kan bli stilt ansvarlig selv om noe i utgangspunktet er lovlig, sier Bødtker.

Varabrannsjefen understreker at de aller fleste er flinke til å følge råd og påbud.

– Nå skal det så lite til. Vi kan unngå ressurskrevende branner hvis folk blir mer forsiktige. Brannene kan spre seg veldig fort, slik som vi så på brannen i Arna, opplyser han.