Cupmestre, grunnseriemestre og et flertall av NM-gull. Aldri før har en volleyballklubb i Norge dominert i like stor grad som TIF Viking gjør akkurat nå.

Den hemmelige oppskriften?

Den finnes ikke, ifølge den 17-år gamle juniorkapteinen Emil Olsen.

– Vi jobber for dette hver eneste dag. Det er nå resultatene viser seg, sier han.

Mestre – igjen og igjen

Søndag seiret TIF Vikings U19-guttelag i kampen mot NTG Tromsø foran rundt 500 publikummere i Haukelandshallen. Og med det kunne guttene løfte pokalen som beviser at de er Norges beste lag i sin årsklasse.

– Det var ekstremt gøy. Jeg tror folk ser at det er god energi på banen, sier den reflekterte 17-åringen.

Til daglig er han elev på toppidrettslinjen til Tertnes videregående skole. Det er også flere av lagkameratene hans. Faktisk vant laget til Tertnes skolemesterskapet også, med et lag fullspekket av Viking-spillere.

Egentlig skulle de fly sørover til Spania i vinterferien, men da var det ikke mange ukene til den avgjørende NM-kampen skulle spilles.

– Dersom man skal bli best og vinne titler, så må man ta konsekvensene av det. Alle var enige i at vi heller skulle bli igjen for å trene, sier trener Scott Olsen, som også er Emils far.

Han virker å sitte på en suksessoppskrift, for han trener også herrenes elitelag i samme klubb. De har vunnet grunnserien i Norge to år på rad og er klar for sluttspillet senere i vår.

Faktisk er TIF Viking regjerende norgesmestre på fire nivåer på herresiden: junior (2022 og 2023), senior (cupen 2022 og 2023), veteran over 30 (2022), og veteran over 40 (2021 og 2022).

– Skal vi ha gode lag, må vi også kunne kreve noe. Det, i tillegg til den ekte gleden for sporten, tror jeg gjør at vi får suksess, sier Scott.

Kåre Morken er tidligere kaptein for både landslaget og Vikings elitelag. Han mener det finnes én fellesnevner for hvordan laget har holdt et skyhøyt nivå i flere tiår.

– Ildsjelene på trenersiden som Scott Olsen og Ivar Bakken. At det nå er mange juniorer på vei opp og frem er deres fortjeneste, sier han.

– Det er for meg ingen overraskelse at de er så gode ennå, sier veteranen om både junior- og elitelaget.

Skal ut i Europa

– I dag skal vi nyte at vi er best i Norge, men i morgen skal vi tenke fremover – for dette er bare starten, sier Scott for juniorlaget.

Han er også trener for U20-landslaget, hvor han har tatt ut fem av Vikings unge spillere til en stor, internasjonal cup i Italia i påsken.

Hardtarbeidende juniorer som forberedes på elitenivå ved å spille mot de beste, beskriver kaptein Emil, som er blant dem som skal til Italia. Han tror klubben hans er inne i en veldig god sirkel, hvor de unge spillerne får hente inspirasjon av elitelaget – nok til at de selv ønsker å bli del av dem når de blir eldre.

Og med det er faren stor for at TIF Vikings herrer vil bli uslåelige i årevis.

– Med elitelaget er ambisjonen å komme langt i Europa og å være en seriøs konkurrent der. U19 vil vi forberede til et høyt internasjonalt nivå, sier Scott.

Enn så lenge skal far og sønn nyte at de kan kalle seg norgesmestre – igjen.

PS! Sportslig leder for elitelaget og kaptein for H40-veteranene, Eivind Andre Pettersen, jobber i Bergensavisen.