Den blide fotografen har fanget bergensere med linsen sin i over 40 år. Arne har vært der når folk i byen har fått makt, og når de samme har mistet makten. Han har tatt bilde av utallige Brann-trenere som har gitt oss håp, og da de fikk sparken etter å ha tatt fra oss håpet.

Nå er det Arne sin tur til å gå. Heldigvis bare over i pensjonistenes rekker. Det gleder han seg til, men han gruer seg litt også. Men slapp av, det gir oss kollegaer i BA en klump i magen av at du skal slutte også.

Ifølge Nav – din nye arbeidsgiver, Arne – var det ved utgangen av mars i år 1.022.500 personer som mottok alderspensjon. Noen av dem kjenner vi begge godt fra vår tid i BA, og nå blir altså du en av dem. Dere er en fin flokk, og med tiden får du også besøk av flere fra BA-livet i denne gruppen.

Arne har egentlig jobbet hele sitt voksne liv for BA. Han fikk riktignok fast jobb i Morgenavisen før han fikk det i BA, men samme dag som fotografen med barten kunne feire sin første faste fotografjobb, kom meldingen om at Morgenavisen var konkurs. Tidsperspektivet er ikke helt rett (14 dager, er det korrekte), men Arne ville ikke funnet på å ødelegge en god historie.

Heldigvis fikk BA tak i mannen, som egentlig skulle følge i farens fotspor som arkitekt. Det ble det heldigvis ikke noe av. Nå kan Arne se tilbake på tusenvis av blinkskudd fra byen han elsker, store mesterskap, olympiske leker og en gressflekk i USA ...

Den gressflekken ga den joviale fotografen litt trøbbel. Det tok noen dager før Brann-trener Lars Arne Nilsen snakket med «Risten» etter bildet av plassen der Nilsen lå og solte seg da han ble overkjørt under Branns treningsleir i Florida. Da de to møttes på Karl Johan før årets cupfinale, var det et hjertelig gjensyn. Det er nemlig umulig å ikke like vår mann, Ristesund.

Og han har satt spor. Enten det er Gunnar Staalesen som hentet inspirasjon til politimannen med etternavn Ristesund i bøkene om Varg Veum. Eller tidligere Brann-kaptein Martin Andresen som konsekvent kaller BAs fotosjef fra midten av 1980-tallet for «Storeblink», etter det bergenske fyrtårnet i TV-serien om redningsbåten Elias.

Slike omtaler får man av respekt. Fagmannen Arne Ristesund har levert uforglemmelige bilder. Arne tok en gang et bilde av Leonard Cohen som artisten likte så godt at han ba om å få det. Bildet endte opp med å bli et bokcover. Og hver gang Vinskvetten gjør comeback, ringer alltid Gunnar Låstad til sin nabo på Klauvaneset for å ta coverbilder. Arne er en strålende fotograf, i tillegg til at han har den feteste barten i Bergen by!

Jeg har vært så heldig at jeg har fått være med Arne og noen av de fineste folkene du kan tenke deg i deres andre halvdel av arbeidslivet i BA. Jeg sitter rett ved siden av en på jobb, som jeg ikke helt vet hvordan jeg skal takle at en dag gir seg, akkurat som med deg, Arne. Det blir ekstra vanskelig når jeg sitter og ser på konfirmasjonsbildet du tok av minien her i huset, for en god del år siden. Du er en god venn, som ikke forsvinner, men som jeg kommer til å se mye mindre av nå. Fordi du er pensjonist. Det er en følelse jeg tror mange sitter med når gode kolleger går inn i pensjonistenes rekker.

For vi unner jo Arne og alle de andre som går inn pensjonistenes rekker gode dager med familien. Jeg tipper at både din kjære Sølvi Maj, din datter – som har gått i pappas fotspor – og barnebarn setter pris på ha deg mer hjemme. Også til praktiske gjøremål. Samtidig må vi som blir igjen, enten det er BA eller andre plasser, få lov til å savne deg – og synes at det er litt trist.

Det betyr bare at vi er glad i, og setter pris på, den dere er og den kunnskapen og historien dere har delt med oss. Og at dere må gå med hodet hevet ut døren en siste gang, og takk for innsatsen.

Forresten Arne, ikke gå ennå, vi tar et par pils med BA-flokken din. Det er sikkert mange som vil spandere i dag, og det liker dine sunnmørske aner, vet du.