Leder ved institutt for kommunikasjon, Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania er ikke nådig i sin dom etter Solbergs pressekonferanse fredag.

Der fremkom det flere opplysninger om ektemann Sindre Finnes' aksjekjøp under hennes tid som statsminister.

– Han har handlet langt mer enn han har fortalt meg og statsministerens kontor. Det er alvorlig, for det innebærer at jeg har vært inhabil i enkelte saker som jeg har behandlet mens jeg var statsminister, sa Solberg.

Reaksjonene har haglet.

Raknes, som er tidligere statssekretær for SV, kommer med knallhard skyts.

– Norske politiske skandaler blir stadig mer bisarre. Sindre Finnes har løyet til mediene, Statsministerens kontor og sin egen kone over lang tid. Det var først da løgnene ble avslørt av E24 at hans egen kone tvang ham til å skaffe oversikt over egne løgner, sier han til BA.

Han påpeker at Høyre har ført en valgkamp mens regjeringen har «druknet» i skandaler og habilitetssaker, og Rødt har hatt sin egen skandale.

– Man kan sette spørsmålstegn ved hvorfor Sindre Finnes måtte bruke tiden fra fredag til onsdag for å få oversikt over egne løgner og at det tilfeldigvis sammenfalt med avslutningen på valgkampen. Jeg deler Solbergs vurdering at det hele bare ser forferdelig ut.

Til E24 sier Finnes fredag at han har vært uærlig.

– Jeg har gjort alvorlige feil som har gjort det umulig for Erna å vurdere sin habilitet da hun var statsminister.

– Jeg er svært lei meg for at jeg har satt Erna i denne situasjonen. Jeg har ikke vært ærlig, verken overfor henne eller Statsministerens kontor. Det beklager jeg dypt, sier Finnes til avisen.

Solberg: – Sindre har løyet

I en mail siteres Solberg på følgende svar til BA:

– Det totale omfanget av Sindres aktivitet i aksjemarkedet ble klart for meg onsdag denne uken. Da fikk jeg se den oversikten, som jeg fredag i forrige uke ba ham om å lage. Det var nyhetssaken i E24 sist fredag, om de 22 handlene som ble foretatt de fire siste månedene jeg var statsminister, som gjorde at jeg ba Sindre lage en oversikt.

Hun forklarer videre at da ektemannen ble konfrontert med denne nyhetssaken, forsikret han om at det var kun i dette tidsrommet i 2023 han hadde gjenopptatt og drevet med kortsiktig aksjehandel – slik han var frarådet av Statsministerens kontor å gjøre.

– Ettersom disse 22 handlene var nye opplysninger for meg, fikk jeg en dårlig følelse, og ba ham derfor lage en oversikt over alle handler i hele perioden jeg var statsminister. Den listen viser at Sindre har løyet til meg. Både da jeg var statsminister, men også da jeg konfronterte ham med dette etter at dere begynte å stille spørsmål, forklarer Solberg.

Hun opplyser videre at hun konfronterte Sindre så fort hun mistenkte at noe ikke stemte, og offentliggjorde oversikten så fort det har vært mulig.

– Men som alle kan se, er det snakk om omfattende aksjehandel som går over mange år, så derfor har det tatt noen dager for ham å sammenstille en fullstendig oversikt.