Først og fremst er det kanskje den yngre garde som ser frem til halloween-kvelden, men i Brakeveien i Fyllingsdalen har nabodamene planlagt i lang tid.

Mandag kveld var den vanligvis så trivelige gaten forvandlet til en real skrekkopplevelse.

– Det er oss nabodamene som synes det er veldig kjekt å planlegge dette. Det er noe vi har gjort siden 2016, sier Elin Heie Lie.

Lie står utkledd i et vampyrkostyme, der hun ønsker store som små velkommen til den grøssende opplevelsen. Planleggingen til årets halloween-gate ble påbegynt allerede den 1. november i fjor.

– Det er veldig bra temperatur her i år, og det blir verre og verre jo lenger inn du går, sier Anne Karin Bjørdal, og legger til at nabodamene ikke vil stoppe med det første.

– Nå er det tradisjon!

Satt sin egen mann i bur

Innover i gaten er det satt opp flere scener som skal sette nervene i høyspenn. I kjellerboden ligger Grete Skaar død i en kiste, mens en uhyggelig melodi ljomer fra høyttaleren.

Videre inn i gaten sitter Guro Wathne, utkledd som kladden, mens hun dunker løs på en bongotromme og ser apatisk ut i luften.

Trollkvinnen Kristel Gerdts lever seg for fullt inn i rollen. Hun står og kjefter på nysgjerrige unger, mens hun advarer dem om hva som skjer med de som ikke oppfører seg.

Mannen hennes, en fireøyd og skummel skikkelse, sitter sperret inne i et bur, som en levende advarsel til alle de menn som ikke gjør nok på hjemmefronten.

Nerver av stål

Noah Træet Larsen (11) er en av de som nettopp har vært gjennom gaten. I motsetning til BAs utsendte, kan det derimot virke som om han har vært ute en vinternatt før.

Larsen, som i kveld har kledd seg ut som skrik, virker å være totalt uaffisert av årets halloween-gate.

– Nei, jeg syntes ikke det var særlig skummelt. Jeg prøvde å få den fireøyde mannen til å bite meg, men det gikk ikke. Så forsøkte jeg også å få den døde kvinnen i kjelleren til å reise seg, men det ville hun heller ikke, sier Larsen.

Larsen sier godterifangsten så langt ikke har vært av det store slaget. Men han har også nettopp begynt.

– Og jeg kommer til å holde på til jeg må hjem!

Et av årets høydepunkter

Helle Nerhus Eikrem (11) og Malin Tveit (11) går på Varden skole, og har nettopp startet godterunden i det BA møter dem ute i gaten.

Jentene, som denne kvelden går kledd som djevel og dødsengel, har nettopp vært en tur i den skumle Brakeveien.

– Det beste med halloween er å få godteri, men også å bli skremt litt. Det er både gøy og skummelt på en gang, sier Eikrem.

– Ja, å få den der skrekken er spennende, men også det å kle seg ut, legger Tveit til.

Thea Johannesen (11), Victoria Djupvåg (11) og Sara Hopsdal (11) er også elever på Varden skole på dagtid.

Men på halloweenkvelden blir Johannesen og Djupvåg til mordere, mens Hopsdal blir en skummel mann med skjegg.

– Vi har nettopp vært i skrekkhuset nede i gaten, og det var veldig gøy, sier Hopsdal.

– Men også skummelt, legger Djupvåg til, mens de andre jentene nikker.

De er skjønt enige om at halloween er at av årets desiderte høydepunkter.

– Jeg synes halloween er nest best, etter jul, sier Johannesen.