Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg er positivt overasket over at det ikke kom så mye negativitet her

Artikkelen er over 3 år gammel

Åtte kunstnere vandret gjennom Bergen i en performanceparade torsdag.

På tampen av oktober stilte kunstnere med «Skrik»-masker foran ansiktet foran Stortinget. Det var en markering, et kunstneropprop for en bedre kunstnerøkonomi. De fire kravene som ble prentet inn handlet blant annet om å fullføre treårig lønnsreform for kunstnerstipendene.

Det Oslo-markeringen bunnet ut i var Regjeringens ønske om å endre dagens stipendordning. Slik ordningen fungerer i dag er at et utvalg oppnevnt av kunstnerne selv avgjør hvem av landets 29 000 samlede kunstnere som får stipend. Regjeringen ønsker altså å endre ordningen, og ta fra kunstnerne muligheten til å bestemme hvem som skal sitte i utdelingskomiteene.

– Det er for å sikre åpenhet og uavhengighet, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland til NRK i oktober.

Samlet til debatt

Torsdag formiddag møttes bergenskunstnerne sitt eget opprop, men med en twist. Det ble nemlig arrangert en performanceparade fra Kode 1 og bort til Amalie Skram videregående skole.

Men først var det debatt inne på Kode som skrapte borti selve livsnerven til kunstnerne - hva er kunstens verdi for samfunnet?

I selve paraden bragte åtte kunstnere liv i relieffene som har sin plass i himlingen i øverste etasje Kode 1. Der vises nemlig åtte allegorier over de ulike kunstartene. Disse ble ført ut i gatene og paraden skal frontes av kunstnere og kunsthåndverkere fra Bergen utkledd som nettopp disse allegoriene over kunstartene.

Det var Rita Marhaug, den fremtredende bergenskunstneren, som kuraterte paraden sammen med to kunstkonsulenter for Amalie Skram videregående skole. Like før paraden tok BA en prat med initiativtaker Agnes Nedregård fra kunstnergruppen Alt går bra.

– Dette er ikke bare en demonstrasjon, som den i Oslo. Dette er også et kunstprosjekt. Rent formelt er det altså ikke en del av kunstneroppropet, men en støtte til oppropet, sier hun til BA.

Hun var fornøyd med synspunktene som kom frem i debatten. Blant deltakerne var rektor ved Bergen Arkitekthøgskole, Cecilie Andersson, og Kode-direktør og Petter Snare.

«Det finnes ikke loakaler for lokale kunstnere i Bergen», smalt det fra en billedkunstner, mens Snare innledet sitt innlegg med følgende:

– Jeg har lyst å snu litt på hele premisset for hele denne debatten. Jeg tror det er en farlig tanke det å snakke kunstens verdi. Kunsten er viktig og hardi. Punktum.

Nedregård oppsummerer det slik:

– Dette var en i hvert fall begynnelse. Jeg er positivt ovverasket over at det ikke kom så mye negativitet her. Dette var fruktbart og nå må vi i enda sterkere grad klare å synliggjøre kunsten som lages nå - den er her og er sprell levende. Det er lett å lage kontekst til Munch, men vi må klare det om samtiden også.

Salget stuper

BA skrev i helgen at omsetningen av visuell kunst i Hordaland stupte i 2016. I onsdagens BA fortalte kunstneren Linda Soh Trengereid om sin kunstnerhverdag.

– Det er vanskelig å få hverdagen til å gå rundt. Det er grunnen til at mange slutter tidlig. De fleste mister nok illusjonen om at man skal leve av kunsten underveis i utdanningen, sa Trengereid til BA.

De siste tre ukene har billedkunstneren hatt utstillingen «Mylder» hengende i galleriet til Kunstgarasjen i Møllendalsveien, uten å selge et eneste verk.

Ifølge Kunstgarasjen er det regelen, snarere enn unntaket, at utstillinger kommer og går uten at noe blir kjøpt.

– Jeg selger litt innimellom, men kan aldri regne med å selge noe når jeg stiller ut. Jeg kan aldri basere meg økonomisk på salg. Det er en så inkorporert del av arbeidshverdagen at jeg ikke tenker over det, men det er klart – det hadde vært fint å kunne leve av kunsten, sa hun.

Omsetningen av visuell kunst i Hordaland sank med 28 prosent fra 2015 til 2016, mot 5,5 prosent i Norge totalt, viser tallene fra BKH og Billedkunst Opphavsrett Norge. Hordaland omsatte for rundt 305 millioner kroner, som tilsvarer 4,2 prosent av det totale salget.

Aslak Høyersten, som var debattleder på Kode torsdag før performanceparaden, er daglig leder av Visp, en kompetanse- og nettverksorganisasjon for visuell kunst på Vestlandet.

– Fallet i kunstomsetningen må ses i lys av en stor økning i 2015. Det vesentlige er at det uansett er for lave salgstall for Hordaland, sier Høyersten.

Kommentarer til denne saken

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 533058229


Varnish cache server