Vi stiller oss ved en video av en tidligere performance som viser omskjæringen av en dokke, samt kvinnelige stønn som lydbilde. Ved at du må lene deg inn mot en sort boks og rette øynene inn i et kikkhull for å se de levende bildene, stenger du deg ute fra omgivelsene og distraksjonene. Alt blir reelt og nært. Det blir ekte. Og det ér ekte. Magen knyter seg og pulsen stiger.

– Er det for ubehagelig? spør kurator Eli Okkenhaug i det jeg trekker meg vekk fra kunstverket, og da hun får et anerkjennende nikk utbryter hun:

– Så bra, da fungerer det. Kunsten har et viktig samfunnsoppdrag og gjennom denne utstillingen viser vi dagsaktuelle problemstillinger. Dette er Morals hverdag, det er tyrkiske kvinners hverdag. Men omskjæring og barneekteskap foregår også i Norge, ikke glem det.

Kunsten som gjør deg kvalm

I Kode-utstillingen «My Pain My Rebellion» skal man kjenne på kvalmen. Man skal føle et ubehag og kjenne på en overtredelse av det intime og private, på det tabubelagte og det vonde.

Den tyrkiske kunstneren Sükran Moral får deg til å stoppe opp, tenke og føle. Mest av alt kommer du til å føle. Det er umulig ikke å gjøre det.

– Vanligvis har vi en distanse til temaene Moral arbeider med, men gjennom denne utstillingen er hun direkte og personlig. Hun går fullt og helt inn i smerten.

Det forteller kurator Marie von Möller. Sammen med Eli Okkenhaug har de jobbet med denne utstillingen i over ett og et halvt år. Omskjæring, vold mot kvinner, barnebruder, homofobi og smerte er sentrale tema for Moral.

 

Moral er mest opptatt av menneskene som er marginale i samfunnet.

– Jeg er opptatt av å vise og jobbe for mennesker som ikke kan forsvare seg selv, som for eksempel psykisk syke, prostituerte, transseksuelle, voldsutsatte kvinner og barn, og særlig jenter. Denne utstillingen forteller min historie som kunstner gjennom 25 år, sier hun.

Den tyrkiske kunstner

Så hvem er hun, denne kunstneren som får det til å grøsse langt nedover ryggen på en? Hun er født, oppvokst og bosatt i Tyrkia, er 54 år og har flere tiår med provoserende og kontroversielle kunstutstillinger bak seg.

For fem år siden ble hun drapstruet og utvist av Tyrkia. Performancen hvor hun hadde samleie med en annen kvinne ble for sterk. Hun fikk 24 timer på seg til å komme seg vekk.

Da ble hun redd.

 

– Det er mange forskjellige reaksjoner på kunsten min, men som oftest blir jeg møtt med sensurering. Da jeg ble drapstruet ble jeg så klart redd, jeg er et menneske som alle andre.

– Har truslene noen gang fått deg til å vurdere å slutte med kunsten?

– Nei, aldri. Tvert imot, jeg jobber enda hardere, svarer hun bestemt.

Drapstruslene er tilstede i utstillingen. Bak verket av en hyene som griper en avkappet arm med munnen, lyser en rød tekst. Teksten ruller gjennom skjermen og gir oss et innblikk i hva Moral har måttet tåle fra sinte tilskuere.

Utdrag fra drapstruslene Moral mottok:

«[...] You are a dirty germ, harmful to the country; the day you die, this country will be clean. Before that  happens, it would be good if you suffered a little, some acid and a few knife cuts, for example. These should be done so you are made an example of» og:

«Şükran Moral, you freak of a whore, I found out about your disgusting lesbian sex show in Beyoğlu, how did you manage to do it despite being so ugly? A friend of mine talked about throwing acid at you or stab you with a knife in a hit- and-run. His biggest dream is to bust you at your own place and melt candle wax on your vagina or break a stick inside your vagina but this second one is no easy feat. But if he manages to do the first,  I will be the happiest of all and he will be a hero in the eyes of the public even if he gets caught.»

 

På spørsmål om hun bli lei seg av truslene, forandrer ansiktsuttrykket seg fort fra engasjert fortellende til sårbar.

– Det er klart. Jeg blir veldig lei meg. Jeg hadde det vondt da dette skjedde, sier hun.

Tror bergenserne vil få en «wakeup call»

Direktør for Kode, Karin Hindsbo, håper publikum vil synes det er spennende med de reelle og viktige problemstillingene utstillingen tar opp.

– Jeg håper de vil synes det er interessant å møte en slik kunstner som jobber under helt andre vilkår og med andre problemstillinger. Det som er spesielt med Sükran er selvfølgelig at det er noen tøffe og ubehagelige problemstillinger, men også at hun bruker seg selv i kunsten. Gjennom sin egen erfaring og med sin kropp virkeliggjør hun problemstillingene. Det gjør at man kommer ganske tett på og det hele blir intimt. Jeg tror bergenserne vil få en liten «wakeup call», forteller hun.

På utstillingen vil det være en anbefalt aldersgrense på 15 år, dette på grunn av regler i beskyttelsesloven.

At utstillingen er provoserende og sterk er det ingen tvil om. Men om det blir for intenst for noen, er usikkert. Hindsbo poengterer at det ikke er kunstens rolle å bli likt eller mislikt.

– Vi håper at folk synes dette er en tankevekkende utstilling, at de vil snakke om den når de går ut av museet. Noen vil like den, andre vil kanskje ikke gjøre det, men kunsten eksisterer ikke her i verden for «å bli godt likt». Det skal sette i gang tankene og åpne for diskusjon, sier hun.

Kvinnen som blir steinet

Før vi forlater utstillingen blir vi oppmerksomme på en videoinnstallasjon av en tidligere performance av Sükran.

Igjen knyter det seg i magen.

For kvinnen på videoen, spilt ut av Sükran men likevel representativ for tusenvis av marginaliserte kvinner verden over, blir steinet. Hun blir levende begravet og steinet. Roen som utstråles av de deltakende og skrikene som følger ved steinkastingen får det til å grøsse nedover ryggen.

Jeg snur meg vekk. Det er grusomt.

Filmen er heldigivis bare en performance, og ikke ekte. Men problemet er ekte. Sükran Moral klarer på ubehagelig, men likevel fortreffelig vis å riste litt i våres behagelige hverdag. Og det er nettopp det utstillingen hennes handler om.

– Jeg håper dere nordmenn ikke bare skal tenke på hvor godt dere har det her i Norge, men også kunne ha muligheten til å se personer og deler av verden som lever med store problemer. Som for eksempel hvor vanskelig det kan være å arbeide som kunstner, hvor vanskelig det er å være kvinne, og hvor vanskelig det kan være å forsvare friheten og demokratiet. Det kan nemlig koste liv, avslutter hun.

«My Pain My Rebellion»

Kunstner: Tyrkiske Sükran Moral.

Utstillingen åpner fredag klokken 1900. Den vil stå frem til 27. mars 2016.

Utstillingen er på Kode 2.