• Se kart over de rammede områdene i bunnen!

Bergen kommune opplyser torsdag ettermiddag at mellom 35.000 og 40.000 personer, samt flere skoler, barnehager og sykehjem, er rammet av kokevarselet.

– På én av de 30 prøvene som ukentlig tas av vannettet i kommunen er det funnet fem E.coli-bakterier per hundre milliliter. Grensen for kokevarsel er null, forteller Magnar Sekse, direktør i Vann- og avløpsetaten, til BA.

– Vi kan ikke garantere at drikkevannet er hygienisk trygt, legger han til.

Ifølge Sekse avventer kommunen nå svar på prøvene som ble tatt i et rør ved en kum i Skagedumpen.

Ukjent årsak

Funnet ble gjort ved Skagedumpen, mellom Lagunen og Sandsli, som er et stort forsyningspunkt for innbyggerne i Bergen sør.

– Foreløpig vet vi ingenting om hva som har forurenset drikkevannet. Det er ingen kjente hendelser i området. Nå har vi tatt nye prøver, og så får vi nye analysesvar i morgen, sier Sekse.

For å avlyse kokevarselet må kommunen ha to rene prøver på rad.

– Vi kan tidligst friskmelde drikkevannet, og oppheve kokevarselet, søndag, opplyser Sekse.

 

– Særskilt opplegg

Kommunens råd om hva man bør gjøre ved et kokevarsel kan man lese her.

– Dette er ikke noen kjekk situasjon. Samtidig skal vi følge rutinene og rådene fra Folkehelseinstituttet ved en slik type hendelse, for at folk ikke skal bli smittet, sier vanndirektøren.

En rekke sårbare abonnenter, sykehjem, skoler og barnehager ligger i det utsatte området.

– Vi har en liste over sårbare abonnenter, der vi har et særskilt opplegg for å varsle. Etter hvert må vi også se på om det er nødvendig å levere vann til enkelte, sier Sekse.