Gå til sidens hovedinnhold

– Kom igjen, de er jo GRATIS!

Artikkelen er over 1 år gammel

Anne og Erlend hos brannvesenet er i det gavmilde hjørnet. Eller hva sier du til gratis komfyrvakt eller alarmanlegg? To brannforebyggende tiltak de gjerne leverer til folk i brannsmittestrøkene.

Bakgrunnen for dette utrolige tilbudet, er brannvesenets mangeårige arbeid for sikring av byens tette trehusbebyggelse.

Ved hjelp av midler fra Riksantikvaren deler en i praksis ut gratis brannsikringsutstyr for fire millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet


Informasjonsleder Trine Sivertsen Sommerlade opplyser at Riksantikvaren oppfordret Bergen brannvesen om å søke midler til et brannforebyggende prosjekt rettet mot nettopp byens tette trehusbebyggelse.

– Prosjektet som nå er i gang, er derfor et ledd i oppfølgingen av «Helhetlig brannsikringsplan – Sikring av tett trehusbebyggelse i Bergen», som ble vedtatt av bystyret i 2016, opplyser Erlend Fikse.

I hånden holder han én av de 648 komfyrvaktene som sammen med 633 alarmanlegg, såkalte branndeteksjonsanlegg, i disse dager gis bort til huseiere i spesielle strøk.

Artikkelen fortsetter under bildet


Fikse er faglig leder for nettopp tett trehusbebyggelse i brannvesenet, og har ved selvsyn inntrykk av folk er veldig bevisst på hvor de bor, og tar ansvar.

Men det kan aldri bli for mange forebyggende tiltak. Gratistilbudene nå skal derfor komme i tillegg til allerede monterte brannvarslere.

– Selv om alle er blitt gjort oppmerksomme på gratistilbudene, sitter vi igjen med altfor mange alarmanlegg og komfyrvakter.

– Per i dag har vi vel 100 komfyrvakter og rundt 30 alarmanlegg vi svært gjerne vil ha ut til beboere i tett trehusbebyggelse, sier prosjektleder Anne Bjørke.

Opplegget er slik at huseiere i trehusområdene Bryggen, Laksevåg, Marken, Nordnes, Nøstet, Stranden og Vågsbunnen kan søke om branndeteksjonsanlegg – mens komfyrvaktene går gratis til eiere i Rosegrenden, Skuteviken/Ladegården, Steinkjelleren og Sydnes.

Artikkelen fortsetter under bildet


– Riksantikvaren ønsker å evaluere effekten av tiltakene hver for seg i etterkant, forklarer Bjørke.

Både Bjørke og Fikse påpeker det unike med dette gratistilbudet.

Høy verdi

Verdien av et ferdig montert branndeteksjonsanlegg med direkte tilknytning til 110-sentralen, er verdt rundt 9000 kroner per anlegg. Det følger heller ingen abonnementskostnader med anlegget og alt blir ferdig montert hjemme!

Artikkelen fortsetter under bildet

En god komfyrvakt koster også, så dette er en gavepakke til huseiere i disse områdene – samtidig som det er med på å gjøre byen vår tryggere for alle.

– Gå inn på Bergen kommunes side og søk deg frem til komfyrvakt eller branndeteksjonsanlegg, så vil du finne veien videre for å søke!

Kommentarer til denne saken