En liten kommunal trykksak i et hendig lommeformat er igjen klar.

En liten folder med utvalgte tall og faktaopplysninger fra året i forveien. Hentet fra grunnlagsmaterialet som budsjett og årsmeldinger, og med innspill fra alle etater i kommunen.

Faktakunnskap som like gjerne den vanlige bergenser bør være opptatt av, men som kanskje mest er myntet på nyankomne – turister, studenter eller andre tilflyttere til byen.

Det er redaksjonen i Seksjon informasjon, i år mest ved Vibeke Linn Blich og kollega Kristin Bergitte Hauge som har oppdatert trykksak og nettside.

Leder for avdelingen, Ann-Kristin Loodtz, var den som først løftet frem «den lille» og til nettutgaven.

Selv begynte hun i kommunen i 2009, og året etter kom hun over en brosjyre som tydelig var laget med bakgrunn i kjærlighet til Bergen.

Lang liste

– Inspirert av den, pluss den lille faktabaserte, som allerede var gitt ut hvert år siden slutten av 1990-tallet, bygget jeg det ut – og laget nettsidene.

Sandviken-oppvokste Ann-Kristin innrømmer gjerne at hun identifiserer seg lett med bergenseren som elsker byen – og som kanskje ikke er så opptatt av det som skjer utenfor Bergens grenser.

Som den ihuga bergenser hun er, begynte hun for noen år siden på det som er mer kjent som «Bergensordlisten» på nett. Med utgangspunkt i Bergensikon fra 1970-tallet, bygget hun opp en liste med bergenske ord og uttrykk.

Listen ble til via innspill fra sosiale medier-grupper og folk med språkbakgrunn.

– Den har 40.800 sidevisninger i året, og det er ganske mye. Den lever liksom sitt helt eget liv.

Men hun understreker at Bergensordlisten absolutt ikke er statisk og endelig. Og hun ønsker veldig gjerne flere innspill.

Som hun sier: den er for og av innbyggerne.

– Innspill får vi stadig vekk, men skulle gjerne sett at vi fikk inn mer fra de unge som har en del egne ord og uttrykk!

Loodtz forteller gir ett eksempel på noe som førte til enorm debatt.

– Heter det ka hon’n, ka honen eller ka hunen. Jeg la ut spørsmålet på en av de mest aktive gruppene på Facebook, og det ble en lang diskusjon.

Til slutt måtte hun bryte inn, og skrev ... kan jeg da konkludere med at vi ikke er enig? Svaret ble ja!

– Og jeg tenker at det er jo dette som er selve sjelen, og derfor har vi med alle tre variantene i Bergensordlisten!

Ellers er det via nettet 100 000 sidehenvisninger i året på faktaene om Bergen!

Få meg deg alt

Nå er det slik at «den lille» fort kan bli sjelden vare. Den er nemlig trykket i bare 250 eksemplarer på norsk og 250 på engelsk, og legges ut hos Innbyggerservice i Kaigaten og i Turistinformasjonen i Mathallen.

Men da er det viktig å få med at alt i folderen og mye, mye mer finner du inne på nettsiden: https://www.bergen.kommune.no/hvaskjer/samfunn/visste-du-dette-om-bergen

At vi bergensere kan oppfattes som litt over snittet spesielle, kan vi være enige om. Og Ann-Kristin og hennes kolleger har på ingen måte tenkt å bryte ned mytene. Heller det motsatte. For bare hør på denne:

. Byen hadde 171 regndager i 2021 – og innbyggerne er stolte av det.

– Akkurat den hentet jeg fra meg selv, sier en lattermild Ann-Kristin Loodtz.

Og som Sandviken-jente visste hun selvsagt at Sandviken ble innlemmet i Bergen i 1877.