Begeistret for folkegaven

Kongeparet fikk i dag overrakt regjeringens gave i anledning kongeparets 75 årsdager.

Kongeparet fikk i dag overrakt regjeringens gave i anledning kongeparets 75 årsdager. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Og du kan se den i Bergen senere i år.

DEL

Kongen og dronningen takket for gaven i kor da de onsdag fikk overrakt regjeringens gave til sine 75-årsdager - den første av seks kongelige utstillinger.

Utstillingen i Bergen åpner til Festspillene i år og vil vise folkegaver skjenket kongeparet i 1905 og 1906.

  • Nyheter

– Å finne bursdagsgaver er aldri lett. Særlig ikke til to mennesker som har så mye pent fra før. Vi gir dere noe dere allerede har. Og som uten tvil er noe av det fineste som finnes, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i sin tale til kongeparet.

STEVNEMØTE MED GLEMTE ÅR

Gaven er utstillingen «Den kongelige reise 1905-2005», og består av seks utstillinger med skatter fra de kongelige samlingene av kunst, kulturhistoriske gjenstander og fotografier.

Onsdag fikk kongeparet, kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid se den første av utstillingene - «Kongelige reiser 1905-2005» på Kunstindustrimuseet i Oslo. Utstillingen åpner for publikum torsdag.

– For mange håper vi utstillingen vil bli et stevnemøte med glemte år. For barn og unge kan utstillingen bli et møte med begivenheter deres foreldre eller besteforeldre har opplevd, sa kong Harald.

KRONINGSVOGN FRA 1906

– Det vil glede oss meget om utstillingene som nå skal vises i ulike landsdeler dette året og i 2013, kan gi mersmak, sa dronning Sonja før hun og kongen i kor takket for gaven, og omvisningen i utstillingen kunne starte.

Til stede var både regjeringsmedlemmer, stortingspresident, partiledere og Oslos ordfører Fabian Stang.

Det første som møtte de kongelige i museets hovedsal var den staselige kroningsvognen fra 1906. Det er 60 år siden sist den ble vist offentlig. Nå er den restaurert til fordums prakt og vises med komplett firspann. Foran vognen står fire museumshester i naturlig størrelse, spesialbestilt fra Tyskland. Det fantastiske seletøyet ble nøye studert av hesteinteresserte prinsesse Märtha Louise og kronprinsesse Mette-Marit.

De to stoppet også lenge opp foran den fantastiske gullaminerte kjolen dronning Maud brukte under kroningen i 1906.

NASJONENS HISTORIE

I alt omfatter utstillingen rundt 300 gjenstander. Mange av dem er ikke vist for publikum tidligere, og har ligget gjemt i magasiner. Andre ting er i daglig bruk på Slottet og det er også blitt hentet ned malerier fra Slottets vegger.

– Utstillingen forteller ikke bare om de kongelige reiser, men også om vår nasjons historie. De kongelige samlingene rommer gjenstander med høy kunst- og kulturhistorisk verdi, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Utstillingen omfatter elegante drakter og uniformer, smykker og ordner, et ferdigpyntet bord fra Slottet, hatteesker og eksklusive kofferter. Her kan en også beundre samedrakten dronning Sonja brukte på kongeparets første fylkestur, unike fotografier og malerier. Og mer dagligdagse ting, som kongens slagstøvler og dronningens kjente, gule sydvest.

– Dette er skatter som hver for seg er en studie verdt, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Fire ulike utstillinger skal vises i henholdsvis Oslo og Bergen i år, og i Tromsø og Trondheim i 2013.

I tillegg vil det bli produsert to vandreutstillinger gjennom Nasjonalmuseets landsdekkende program. Utstillingene vil ha ulike temaer, men alle forholder seg til kongelige reiser.

Artikkeltags