– Sildefisket hadde sine helter. Som oftest var det menn, men det var kvinnene som gjorde mennenes bragder mulige, sa dronningen i sin tale til befolkningen.

Da kongeskipet Norge nærmet seg Austevoll tirsdag ettermiddag ble det møtt av 100 båter, fra gamle robåter til store trålere.

I land fikk kongeparet blant annet høre om hva fiskeriene og ikke minst silda har betydd for kommunen.

FORNØYDE: Kong Harald og dronning Sonja var svært fornøyd med det de hadde opplevd under første dag av fylkesreisen i Hordaland tirsdag.

– Første dag har vært særdeles vellykket. Vi har hatt et fantastisk vær og besøkt to flotte steder, sa kongen etter å deltatt på et omfattende kulturprogram i Austevoll kommune.

Kongeparets program under årets fylkesreise startet da de kom med kongeskipet til Våge i Tysnes kommune tirsdag formiddag. I strålende vær ble de møtt av hundrevis av unge og gamle på kaien. Deretter sto et besøk på et galleri som stiller ut dronning Sonjas fotografier på programmet.

Under et kulturprogram i Tysneshallen takket kong Harald for gjestfriheten og fortalte at han og dronningen har gledet seg lenge til årets fylkestur.

Han fortalte at besøket i Hordaland var planlagt for fire år siden.

– Den gang lot det seg ikke gjøre, men det har gitt oss fire år mer til å glede oss, sa han.

IKKE SLITNE: Kongeparet hadde en tolvtimers dag med mange programposter tirsdag. Men de virket likevel ikke slitne mot slutten av dagen.

– Det er slik disse fylkesturene skal være, sier kongen og framhever at alt gikk meget fint tirsdag.

– Det er mange nye steder å se og nye mennesker å møte. Tiden går fort, sier kongen.

– Og så hjelper det godt at vi har hjemmet vårt med. Der får vi god mulighet til lå slappe av, legger dronning Sonja til.

Kongeparets hjem under fylkesreisen er kongeskipet, som onsdag går videre til Nordhordland.

Der skal de kongelige besøke fire nye kommuner de neste to dagene.