Får nær slekt på besøk

Kong Harald og Dronning Sonja.

Kong Harald og Dronning Sonja. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Denne ukens statsbesøk fra Luxembourg er ekstra stas for kongefamilien.

DEL

Storhertug Henri og storhertuginne Maria Teresa er nære slektninger, og programmet er lagt opp etter begge familiers ønsker.

Etter invitasjon fra kong Harald gjester storhertugparet av Luxembourg Norge fra mandag til onsdag, et besøk som vil foregå i Oslo og Trondheim.

GALLAMIDDAG
Mandagen er satt av til seremonielle og tradisjonelle deler av statsbesøket, og begynner med offisiell mottakelse på Slottsplassen.

Senere blir det kransenedleggelse ved Nasjonalmonumentet og møter med stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Om kvelden er kongeparet vertskap under gallamiddagen på Slottet. Kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid, fru Ferner vil delta der. Tirsdag og onsdag er det program i Oslo og Trondheim.

NÆRE BÅND
Storhertug Henris avdøde mor, storhertuginne Josephine Charlotte av Luxembourg, var kong Haralds kusine. Storhertugen er dermed tremenning til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

Linken mellom familiene er de svenske prinsessene Märtha og Astrid, to søstre som i 1929 og 1926 giftet seg med henholdsvis en norsk og en belgisk tronarving.

Prinsesse Märtha ble norsk kronprinsesse og mor til kong Harald. Prinsesse Astrid giftet seg med tronarvingen i Belgia, ble dronning der og mormor til storhertug Henri.

Det norske kongeparet kjenner storhertugparet godt. De møttes sist i bryllupet til prins William og Kate Middleton i England. De var alle også gjester i det svenske kronprinsessebryllupet for snart et år siden.

Under bryllupsmiddagen satt dronning Sonja ved siden av storhertug Henri, mens kronprinsesse Mette-Marit hadde hans sønn, arvestorhertug Guillaume, til bords. Sistnevnte er for øvrig firmenning til prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

Storhertugparet var sist i Norge i 2007. Begge var gjester da kong Harald feiret 70-årsdag, mens storhertuginne Maria Teresa også kom til dronning Sonjas 70-årsmarkering i Stavanger.

WENCHE MYHRE-FANS
På andre dag av statsbesøket vil storhertugparet blant annet besøke Norges idrettshøgskole og Frammuseet. Om kvelden vil storhertug Henri og storhertuginne Maria Teresa være vertskap for en mottakelse for offisielle gjester i Oslo rådhus.

Tredje og siste dag er i Trondheim, der siste post er en guidet tur i Rockheim-museet, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock. De kongelige skal overvære åpningen av «Wenches verden», en stor utstilling om Wenche Myhres lange karriere.

Myhre er svært populær også i Luxembourg, og blir den første artisten som får en egen utstilling på rockemuseet. Etter planen skal Myhre være til stede og møte de kongelige.

I Trondheim skal gjestene også besøke Statoils forskningssenter på Rotvoll og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet/SINTEF. Før lunsjen som Trondheim by gir i Erkebispegården, besøkes utstillingen om luxembourgeren Johan Caspar de Cicignon, byplanlegger i Trondheim på 1680-tallet.

Storhertugparet forlater byen med sjalupp til Kongeskipet onsdag kveld.

Artikkeltags