Her fikk de en grundig innføring i hva som skjer på det store industrianlegget.

Kong Harald og dronning Sonja fikk blant annet besøke hovedkontrollen, der det meste som skjer på anlegget styres og kontrolleres. Deretter ble de vist rundt på området, og kongeparet stilte velvillig opp for fotografering med rør og store tanker i bakgrunnen.

Mongstad ligger på grensen mellom Nordhordland-kommunene Austrheim og Lindås, og de to kommunene hadde gått sammen om å motta kongeparet.

HJERTELIG MOTTAKELSE: Kong Harald og dronning Sonja fikk en hjertelig mottakelse i Seim i Lindås der de gikk i land. Deretter fikk de en historisk beretning ved Håkonshaugen, der Håkon den gode ifølge historien skal ligge begravet.

Før kongeskipet seilte inn til Lindås, hadde det besøkt øykommunen Fedje onsdag formiddag.

De fleste av de 600 innbyggerne i Fedje var møtt opp da kongen og dronningen gikk i land og ble mottatt av ordfører Kristine Handeland.

Hun takket kongeparet for at de har tatt med kommunen i sin fylkesreise. Hun karakteriserte Fedje som et tett lite samfunn der samholdet er sterkt. Alle kjenner alle, sa hun.

NÆRT HAVET: Ordføreren fortalte kongeparet hva havet har betydd for øysamfunnet, på godt og vondt.

– Vi har i mange generasjoner høstet av havets rikdommer, sa hun, men minnet også om at flere alvorlige ulykker har skjedd på havet rundt øya.

Også kongen kom inn på ulykkene rundt Fedje i sin tale da han hilse innbyggerne. Han forsikret om at han og dronningen har fulgt med på de hendelsene som har skjedd rundt øya de senere år.

– Vi fikk med oss dramatikken i forbindelse med forliset til Server og vi er glade for at oppryddingen etter oljesølet har gått bra, sa kongen, som også gleder seg sammen med innbyggerne i Fedje over at den tyske ubåten som forliste nord for øya under andre verdenskrig skal heves.

STRÅLENDE VÆR: Det strålende været som møtte de kongelige gjestene da de begynte på fylkesreisen tirsdag, fulgte dem også til Fedje og de andre kommunene i Nordhordland.

Onsdag ble en uvanlig fin dag med sol og vindstille på Fedje, noe kongen kommenterte da han talte til de frammøtte:

– Det er ikke vanskelig å forestille seg at det kan være utfordrende å bo her i vinterhalvåret, når naturkreftene får herje.

– Men på denne årstiden, når naturen viser seg fra sin beste side, må det være flott å bo her, sa kongen.