Klart for fylkestur

Kongeparet fikk en varm mottakelse i Bergen under åpningen av årets festspill. Nå legger kongeparet ut på sin årlige fylkestur.

Kongeparet fikk en varm mottakelse i Bergen under åpningen av årets festspill. Nå legger kongeparet ut på sin årlige fylkestur. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

I løpet av få dager skal kongeparet innom seks kommuner i Hordaland.

DEL

Som BA.no har skrevet tidligere, går kongeparets fylkestur til Hordaland i år. I løpet av to og en halv dag med tettpakket program blir de kongelige presentert for natur, kultur og næringsliv i seks kommuner.

– Det er klart vi gleder oss. Siden Austevoll ble egen kommune i 1886 har vi aldri hatt besøk av kongelige, sier ordfører Helge Andre Njåstad (Frp) i Austevoll.

Det er likevel ikke første gang en konge ankrer opp og går i land i øykommunen.

– Snorre forteller at Håkon Håkonsson var her 2. påskedag i 1240, forteller ordføreren.

MARITIMT MILJØ: Austevoll har forandret seg en del siden 1240. De kongelige skal først få møte det aktive næringslivet i kommunen når de kommer seilende med kongeskipet Norge tirsdag.

– Kongeskipet vil bli møtt av en flåte med både eldre og moderne båter som vil følge skipet til Bekkjarvik. Kongeparet vil også få se en av de mest moderne fiskebåtene i landet ta et kast ute på fjorden, sier ordfører Njaastad.

Betydningen av fiskeriene for Austevoll skal gå som en rød tråd gjennom programmet. Fiskerimuseum, fiskeriforskning og maritim barnehage er noe av det kongeparet vil få se.

– Maritim barnehage er et nytt opplegg som skal bidra til satsing på fiskeriene og kystkulturen også i framtida. Barnehagene disponerer båter, og barna har akvarium, forteller ordføreren,.

SEKS KOMMUNER: Før kongeskipet kommer seilende til Austevoll, har kong Harald og dronning Sonja besøkt Tysnes kommune tirsdag formiddag.

På Tysnes skal de besøke et galleri der fotografier som dronningen selv har tatt, er utstilt. De besøker også et sykehjem og blir servert et omfattende kulturprogram.

På kvelden tirsdag blir det middag i Austevoll. Dit er også ordførere fra alle nabokommunene invitert for å møte kongen og dronningen.

Fra Austevoll seiler kongeskipet nordover for å besøke kommunene Fedje, Lindås, Austrheim og Radøy. Over alt er det lagt opp et omfattende kulturprogram, og hvis været blir bra får de kongelige se mye vakker natur.

FEDJE: – Vi har aldri hatt offisielt kongebesøk tidligere, så det er en historisk begivenhet for oss, sier ordfører Kristin Handeland (Ap) i Fedje kommune.

Øya i Nordhordland har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med forlis og kampen for heving av den tyske ubåten som ble senket der under andre verdenskrig.

De kongelige skal besøke Trafikksentralen på Fedje, og de vil få en orientering av ordfører Handeland om begivenheter som har skjedd rundt øya.

– Ulykkene til sjøs er en del av vår historie. Men vi ser også fram til å vise fram den flott øya vi har. Jeg tror de aller fleste av de 600 som bor her vil møte opp, og det er ventet gjester fra fastlandet også, sier Handeland.

UTVANDRING: Når kongeparet kommer tilbake til fastlandet fra Fedje, møter de ordførerne fra Lindås og Austrheim kommuner. De to kommunene har gått sammen om programmet resten av onsdagen. Det omfatter blant annet kulturinnslag og besøk på Mongstad. Dagen avsluttes med middag i Mongstadhallen.

På besøkets siste dag kommer kongeparet til Radøy. Der står Vestnorsk Utvandringssenter på programmet. De vil få omvisning og bli orientert om den norske utvandringen til Amerika.

Den kongelige rundreisen avsluttes i kommunesenteret Manger ved 13-tiden torsdag. På kvelden avrundes besøket med mottakelse om bord på kongeskipet for gjester fra de seks kommunene som de kongelige har besøkt.

Artikkeltags