Kongelig bryllupsfeiring

26. august 2004: Familieforøkelse på vei. Neste sommer vil Marius og Ingrid Alexandra få nok en lekekamerat. Mandag opplyste Slottet at kronprinsparet venter barn i desember.

26. august 2004: Familieforøkelse på vei. Neste sommer vil Marius og Ingrid Alexandra få nok en lekekamerat. Mandag opplyste Slottet at kronprinsparet venter barn i desember. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Torsdag feiret kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit 10-års bryllupsdag.

DEL
  • Bildeserie: Kronprinsparets store dag

Salmen «Å leva det er å elska» satte tonen for kronprinsparets jubileumsgudstjeneste i Oslo domkirke. Etterpå svingte de kongelige seg til røffere rytmer på Universitetsplassen.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit feiret sine ti år som ektefolk i kirken der de giftet seg i 2001. Kirken var for anledningen pyntet med hvite hortensia, eføy og hvite flamingoblomster fra Slottets eget gartneri.

Kronprinsparet selv og alle tre barna, i følge med kong Harald og dronning Sonja, smilte og hilste de frammøtte idet de ankom kirken.

BARNA LESTE
Prinsesse Ingrid Alexandra og storebror Marius overrasket den fullsatte kirken med å lese hvert sitt lille innslag.

Prinsesse Ingrid Alexandra introduserte bibellesningen, før svenske kronprinsesse Victoria tok over og leste Frans av Assisis bønn.

Marius leste fra bibelvers fra Jeremia før prinsesse Märtha Louise fortsatte med vers fra Efeserbrevet.

  • Bildeserie: Feirer 10-års bryllupsdag

– VISER SIN KJÆRLIGHET
Biskop emeritus Gunnar Stålsett, som viet Haakon og Mette-Marit for ti år siden, holdt hovedtalen til paret. Kronprinsparet har selv gitt uttrykk for at han var en sterk og viktig støtte for dem.

Kronprinsparet er ikke redde for å vise at den første kjærligheten har holdt seg gjennom ti års modning, innledet Stålsett.

– En viktig etappe er tilbakelagt - for det meste i smult farvann. Dere er på en livslang reise. Kursen fremover er plottet inn, men åpen. Ruten er fastlagt, men må skapes, sa Stålsett.

Han takket kronprinsparet for at de raust har gitt av seg selv og delt gleder med andre.

– Det har vært sagt at ekteskapet er en god institusjon - for dem som liker å være i en institusjon. Med ekteskapet og monarkiet har dere fått dobbel dose, sa biskopen.

«GAMAL BRUREMARSJ» IGJEN
I tillegg til de kongelige æresgjestene, var det en rekke spesielt inviterte gjester på dagen.

Statsministre Jens Stoltenberg og flere regjeringskolleger sto i spissen for representanter for det offisielle Norge.

200 plasser ble i forrige uke delt ut fritt til publikum som ville være med og feire de kongelige.

Saksofonist Jan Garbarek og domkantor Kåre Nordstoga på orgel rundet av jubileumsgudstjenesten med «Gamal Bruremarsj» - som også ble spilt under bryllupet for ti år siden.

NYLANSERT FOND
Feiringen av dagen gikk videre til Universitetsplassen. Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon bruker bryllupsdagen til å «nylansere» fondet sitt.

De ønsker å satse på ungdommen - særlig ungdom som faller utenfor det etablerte systemet - og presenterte fire prosjekter som skal få støtte fra fondet.

I alt ble 100 ungdomsprosjekter gjennomgått før Pøbelprosjektet, Kjør for livet, Arbeidsinstituttet og GatekunsAkademiet ble valgt.

Etter den høystemte stemningen i domkirken, var det mer løssluppent på Universitetsplassen. De kongelige gjestene fant stilen og gynget mer enn gjerne med til musikk fra ungdomsprosjektet GatekunstAkademiet.

VIL SATSE PÅ UNGDOMMEN
Kronprinsparet benyttet anledningen til å holde en tale til en svært ungdommelig forsamling der de la vekt på at mennesker er Norges viktigste ressurs.

– Alle trenger å bli sett. Gjennom fondets arbeid ønsker vi å se mulighetene som bor i hver enkelt, se potensialet, se talentet, se viljen, se gnisten og se styrken. For alle har sine unike ressurser. Det gjelder bare å hente dem ut, sa kronprinsessen.

– Alle er ressurssterke, hver på sin egen måte. Vi har ingen å miste. Vi trenger hver og en av dere for at Norge skal bli det beste av hva landet kan være, fulgte kronprinsen opp.

Bryllupsdagen ble avsluttet med en privat middag på Slottet med kongeparet som vertskap.

Artikkeltags