Det fortalte han i sin humoristiske tale til stortingsrepresentantene, som torsdag var samlet til den årlige middagen på Slottet.

– Jeg må innrømme at jeg har lest boken med stor interesse. Endelig begynner jeg å forstå kvinnen som har betydd så mye for meg, og som jeg har levd sammen med så lenge. Noen vil kanskje bemerke at det var da sannelig på tide. Men noen av oss menn er kanskje litt langsomme, sa kongen.

Ingar Sletten Kolloens biografi om dronning Sonja ble lansert for snaue to uker siden.

TAKKET

I de årlige talene under gallamiddagen for stortingsrepresentantene pleier kongen også å fortelle om smått og stort som har hendt på Slottet i året som har gått. Både dronningen og kongen har i år fylt 75 år, og kongen takket i sin tale for storslåtte gaver og feiringer.

– En annen hendelse som har satt sitt preg på dette året, er min søster, prinsesse Ragnhilds sykdom og bortgang. Det var gripende å ta det siste farvel med henne både i Slottskapellet og ute på kirkegården i Asker tidligere i høst. Når en av våre nærmeste går bort, skjønner vi hvor viktig det er å ta vare på hverandre. Det er utvilsomt sant at den er uendelig kort – den tiden vi har sammen, sa kongen.

Han sa at mange føler behov for å stanse litt i en travel hverdag og ta seg tid til bare å være.

– Mange lever et «instant liv», hvor man får alt her og nå og hele tiden, og hvor man blir helt fra seg om summetonen eller internettforbindelsen blir borte noen minutter. Kanskje er det grunnen til at Norge har samlet seg foran TV–skjermen, time etter time, dag etter dag de siste årene, og fulgt Hurtigruten, Bergensbanen og båtturen gjennom Telemarks sluser. Reisene har brakt oss inn i en meditativ stillhet som har tømt våre hoder for alt som haster. Vi venter ikke på at noe skal skje. Vi venter på at ingen ting skal skje.

NY ADRESSE

I året som har gått, har også Slottet igjen fått ny adresse. Etter seks år i Henrik Ibsens gate, og før det mange år i Drammensveien, er adressen nå Slottsplassen 1.

– Det er nesten som i eventyrfortellingen hvor slottet stadig forsvinner – for så å dukke opp igjen et helt annet sted, sa kong Harald.

Han kom også inn på planene om å skifte ut trær i Slottsparken.

– Ryktene om snauhogst og rasering er betydelig overdrevet, sa han.

Slottet opplyser at det var 190 til bords under gallamiddagen. De fikk servert følgende meny: Soppbuljong av skogsopp, kyllinglever- og hjerter fra Holte gård, lettrøkt hardangerørret, syltede gulrøtter fra Bygdø Kongsgård, elg fra Sikkilsdalen, rødbeter og sellerikrem, ostekake og plommer fra Bygdø Kongsgård. (ANB-NTB)