Satser på ungdommen

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit (30.08.2010).

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit (30.08.2010). Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Kronprinsesse Mette-Marit fortalte om sine erfaringer fra den gang hun tjente sine første kroner som jordbærplukker.

DEL

Prosjektet Ungt entreprenørskap mottok mandag 600.000 kroner fra Kronprinsparets Humanitære Fond.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har lenge vært opptatt av å gi ungdom i verden bedre framtidsutsikter, og var tydelige stolte over å støtte ungdomsprosjektene Shonglap i Bangladesh og Jovenes Emprendedores i Ecuador.

Her får de unge en dytt i ryggen, i form av kunnskap og råd, slik at de kan starte for seg selv.

– Det gir en egen følelse av verdighet å tjene egne penger, sa kronprinsesse Mette–Marit ved tildelingen.

Deretter fortalte hun hvordan hun som 14-åring hadde tjente sine første kroner som jordbærplukker.

– Det jeg husker best, bortsett fra hvor lang tid det tar å fylle en kurv med jordbær, er hvor stolt jeg var, sa kronprinsessen.

Samarbeid

Kronprinsparet valgte årets mottakere av to årsaker.

I tillegg til at de ville hjelpe unge, falt de for at Unge entreprenører er et fellesprosjekt mellom Strømmestiftelsen og Misjonsalliansen. Hensikten er å utveksle erfaringer og heve fagkompetansen.

– Vi syns dette samarbeidet med entreprenørskap virker utrolig bra og lovende. Det var fint å kunne bidra litt til samarbeidet de har igangsatt, sa kronprins Haakon.

I anledning utdelingen på Universitetet i Agder ble det arrangert et fagseminar om ungt entreprenørskap og mikrofinans. Det ble poengtert at arbeidet for den ubemidlede ungdommen i verden lenge har kommet i skyggen av bistandsarbeid rettet mot de yngre barna.

Kronprinsen pekte ut flere årsaker til at det er effektivt å satse på ungdom i kampen mot fattigdom:

– Ungdom som menneskelig ressurs er fundament for å bygge gode samfunn framover. Deres innsats er sentral for velferd og utvikling. Dessuten har de unge en egen evne til å tenke nytt og innovativt. Til sist er entreprenørskap et av de viktigste bidragene til å få bukt med fattigdom.

Kronprins Haakon minnet om at det aldri har vært flere arbeidsledige ungdommer i verden enn nå. De negative konsekvensene av dette er også en grunn til å få unge engasjert i arbeid.

Drømmer og verdighet

På vegne av fellesprosjektet tok Salma Sultana (19) fra Bangladesh og Wendy Josa (19) fra Ecuador imot midlene fra fondet mandag.

Sultana har gjennom Shonglap-programmet til Strømmestiftelsen fått en ettårig utdanning, med lese- og skriveopplæring og kunnskap og hjelp til å starte en liten virksomhet. Dette har gitt henne arbeid og inntekt til seg selv og familien og ikke minst verdighet.

Josa fra Ecuador studerer medisin og drømmer om å bli barnelege og kirurg. Gjennom Misjonsalliansens Jovenes Emprendedores har hun fått et lite lån og opplæring slik at hun kan finansiere familien og studiene ved å selge kosmetikkprodukter.

– Disse jentene viser hvilke to fantastiske prosjekter vi har funnet, det er vi utrolig stolt av.

– Å virkelig gi unge jenter muligheten til å skape noe nytt for seg selv er noe av det viktigste vi kan gjøre for mennesker rundt om i hele verden, sier kronprinsesse Mette–Marit.

Artikkeltags