– Vi har en skikkelig idrettskonge, sier Erik Kubon Halvorsen i Sykkel VM til BA.

Sykkel-VM var en av mange som viste seg frem for det kongelige følget da de spaserte utover Bryggen tidligere i dag.

– Vi fortalte om Sykkel-VM i Bergen i september neste år, og jeg sa det skulle drives etter de beste norske idrettsverdier. Kongen virket svært godt orientert om arrangementet, og hadde som alltid glimt I øyet, sier Kubon Halvorsen.

Det ga sjefen for Sykkel-VM anledning til å fleipe tilbake.

Barna scoret høyest

– Jeg spurte kongen om han ville delta. Da svarte han at den regnbuefargede vinnertrøyen nok passet bedre på andre, sier Kubon Halvorsen.

Flere tusen bergensere og turister var på plass da kongeskipet la seg inn på Vågen litt over 1030.

Klokken 11 steg de kongelige i land på Shetlands-Larsens Brygge. Der ble de møtt av fylkesmann Lars Sponheim, politimester Kaare Songstad og ordfører Marte Mjøs Persen, som hadde tatt på seg flotte sin Nordhordlands-bunad i anledning dagen.

Utover Bryggen var det forskjellige innslag, men som alltid var det barna som scoret høyest hos de kongelige. Et sammensatt barnekor sang, og det var oppvisning av Åsane Seahawks cheerleading og et trialkjøring-show.

– Det var kjempegøy å møte dem, de var veldig greie, sier 13-åringene Hedvig Bie Aasgaard, Christine Grunert og Berent-Johan Larsen.

De satt og syklet da de kongelige stoppet opp.

Fleipet med Kongen

– Mette-Marit spurte hvor lenge vi hadde sittet her og tråkket, og da vi svarte «i to timer», utbrøt hun at hun syntes synd på oss, sier Christine.

Ved Bryggen lå en rekke veteranbåter og Bergens kulturtradisjoner ble vist frem gjennom rollespill i løypen de kongelige gikk.

Her var en rekke fotografer fra inn- og utland.

– Å følge kongeparet i Norge og særlig her i Bergen er veldig fint. Det er en veldig avslappet stemning, og de kongelige kommer veldig tett på befolkningen, sier fotograf Julian Parker, som jobber for UKPress og reiser verden rundt med alle slags kongelige.

Bergen er høydepunktet

Blant annet har han reist med den kjente hoffreporteren Kjell Arne Totland tidligere. Han har fulgt kongeparet på hele turen de gjennomfører i anledning 25-årsjubileet for signingen i Trondheim.

– Selv om Nidarosdomen og Trondheim utmerker seg, er Bergen utvilsomt et høydepunkt på denne reisen. Kulissene og rammene blir helt spesielle her. Det er så tett og når tusenvis av bergensere samtidig kommer og hyller kongefamilien blir det helt utrolig flott, sier hoffreporter-veteranen fra Bergen.

Nevnte Turøy-tragedien

Bergens gave til kongeparet i anledning jubileet er folkefesten lørdag ettermiddag og kveld, fortalte ordfører Marte Mjøs Persen i sin tale.

– Vi gir Kongen og Dronningen denne gaven med takknemlighet. Takk for at dere stiller opp også i de vanskelige tider, i kriser og tragedier. For at dere viser omsorg og trøster når krisen rammer som verst. Vi er fremdeles rørt over omsorgen kongefamilien viste under den tragiske helikopterulykken på Turøy i april i år, sa Mjøs Persen.

Bildeserie

Kongefamilien besøker Bergen