STEM PÅ TIDENES BERGENSER!

Alf Magnus Nordhus ble født i Bergen i 1919. Hans far var stasjonsmester hos NSB. Alf var en aktiv ung gutt med svømming som spesialitet. Det hendte han brøt seg inn i den lille svømmehallen på Ny Krohnborg skole for en ekstra treningsøkt sent om kvelden.

Han satte kurs for Oslo og tok juridikum i 1943. Ham ble boende i hovedstaden det meste av livet, men glemte aldri sitt opphav og sin bergensdialekt. Under studiene ledet han et illegalt studentutvalg ved det juridiske fakultetet, og like etter krigen fikk han jobb som hjelpestatsadvokat.

I 1953 ble Nordhus høyesterettsadvokat, og dette var starten på en lysende karriere. Han var offensiv som få i skranken og stilte ofte spørsmål ved statsadvokatens og politiets autoritet. Han ble beskrevet som en tornado i retten og ble beskyldt for «å true rettssikkerheten med sin veltalenhet».

Nordhus' største bragd var da han i 1965 fikk frikjent sin klient, Sigurd Hollekim, selv om denne hadde tilstått drapet på frisørdamen Astrid Aardal i Fana.

Det er få advokater som har vært forsvarer i så mange store kriminalsaker som Nordhus. Han var Jens Bjørneboes rådgiver i pornosaken, han forsvarte giftmorderen Arnfinn Nesset, stakkaren Per Liland, drapsmannen Carl Jacob Schnitler og spionen Arne Treholt.

Nordhus var arbeidsnarkoman. Han startet dagen med kaffe og åtte sigaretter til frokost før han ga seg i kast med de mange oppgavene. Iblant måtte han ty til alkoholen for å stå løpet ut, noe han ikke la skjul på. I tillegg kom 60 South State daglig i mer enn 40 år...

Alf Nordhus ble Norges første kjendisadvokat. Han hadde roller i flere spillefilmer, han var rikssynser i avisene og fast gjest hos Rolf Kirkvaag i det populære radioprogrammet «20 spørsmål». Her gjorde han seg særlig bemerket med sin høylytte latter, og ved én anledning var løsningen på en lytteroppgave nettopp: «Latteren til Nordhus».

En av Nordhus' siste fanesaker var retten til å røyke hvor man ville. Her gikk han i et selsomt kompaniskap med helsedirektør (!) Torbjørn Mork, og de to ble bokstavelig talt guttene i røyken – elsket, utskjelt og latterliggjort.

Alf Nordhus døde, 78 år gammel, i 1997, men fremdeles er det mange som husker den larmende latteren og de sylkvasse analysene fra historiens fremste norske forsvarsadvokat.