Terningkast 6: Mektig, massivt og majestetisk

Ane Brun spilte på Plenen.

Ane Brun spilte på Plenen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Var det en Bergenfest-konsert du skulle vært på i år var det denne.

DEL

Hun var singer-songwriteren som kilte seg inn i øret i 2003 og summet melankolsk søtt for så å komme tilbake med ujevne mellomrom utover 2000-tallet. Etter sigende og spesielt med med sisteplaten «It All Starts with One» befestet hun sin plass i toppdivisjonen i av skandinavisk musikk.

Jeg så Ane Brun i Jakobs Kirke under Bylarm i vinter. En stor kveld i en setting som var perfekt for «It All Starts with One»-materiale som er tungt, dystert, men også lekent. Kunne en småkald, grå festivalsøndag på en gressplen i Bergen være en arena som gav samme gjenklang?

Med to trommeslagere og to med fingrene på tangentene åpner Brun med drønnene av «These Days». Sofistikert, smakfullt og stilistisk er ord som hun kunne tapetsert bakteppe av scenen med.

Moldenseren hviler hovedvekten av sitt litt over en time lange festivalsett på sisteplaten og tittellåten fra albumet er låt nummer to ut. Halvfrosne festivalgjengere begynner nok allerede her å ane konturene av en glitrende konsertopplevelse.

Bandet på fire krydrer lydbildet med repetitiv, vakker koring, fløyte, cello og de gjennomgående tunge drønnene fra de to svenskene med stikker.

Innimellom nikker Ane tilbake i tid og plukker opp låter fra katalogen. Vi får heldigvis «Balloon Ranger», en dramatisk vakker «This Voice» i tillegg til hennes hudløse Arcade Fire-cover «Neighborhood». Kveldens definitive topp er imidlertid «Du gråter så store tåra» (foreløpig den eneste låten hennes på norsk) om å holde seg flytende i havets kraftige, mørke dønninger. En ellevill, «Graceland»-aktig «Do you remember» er i intensitet og landskap helt i andre enden, men nesten like sjelsettende.

Ane Brun live anno 2012 er lekre detaljer, storslått intensitet og raffinerte bevegelser med en stemme som løfter deg høyt, høyt opp. Var det en Bergenfest-konsert du skulle vært på i år var det denne.

Artikkeltags