Datarock-Fredrik: – Det er en tragedie

O. Martin spilte på Robotbutikken under bransjefestivalen Vill Vill Vest i 2106.

O. Martin spilte på Robotbutikken under bransjefestivalen Vill Vill Vest i 2106. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Robotbutikken legger ned. – Det er synd at mange nisjebutikker legger ned, og handelen trekkes mot kjøpesentrene, sier eier.

DEL

Kall den et forankringspunkt i diverse musikalske bølger som har skylt i forskjellige retninger. Mandag kom nyheten om at Robotbutikken lukker dørene.

Samlingsstedet

Skal vi lete etter en annen kommersiell aktør som betydd like mye for den utvidede indie-grupperingen av bergensmusikken må vi nok til Vamoose, utestedet i Håkonsgaten som stengte dørene i januar 2012.

– Er det sant? Det var trist. Det er en tragedie, rett og slett. Robotbutikken har betydd enormt mye for meg og for hele musikk-Bergen. Det var tragisk å høre, forteller Fredrik Saroea i Datarock til BA.

Silja Sol er enig.

– Det er trist at vi ikke klarer å ta vare på de små skattene, som Robot har vært. Jeg har alltid likt å stikke innom Robot, jeg er glad i å ha musikk fysisk, også. Jeg kommer til å savne Robot som minglested for folk med felles interesse, sier hun.

Siste uken

Grunnleggeren av Robotbutikken, Henrik Svanevik, og medeier Ida Nerbø tar fatt på sin siste uke i den fysiske butikken når BA møter dem mandag formiddag. Nettbutikken fortsetter inntil videre.

– Butikken har hatt sin rolle og har nådd høyden. Vi har makset ut konseptet, og det har vært veldig artig å se hvor mye aktivitet vi har skapt, sier Nerbø til BA og legger til:

– Vi gir oss med fysisk butikkdrift mens det fortsatt er gøy. Det er synd at mange nisjebutikker legger ned, og handelen trekkes mot kjøpesentrene, legger hun til.

– Robot har jo vært så mye mer enn en butikk, selv om vi også har vært det. Det har vært et samlingspunkt. Det er ikke så mange butikker som har en sofakrok. Vi har formidlet kultur, det har vært viktigere enn å drive butikk, legger Svanevik til.

Etter den spede starten for elleve år siden og et bytte av lokale i Skostredet syntes Robot-teamet i 2014 at Robotbutikken trengte mer boltreplass. Da flyttet de til et langt større lokale i Østre Skostredet, like bortenfor Litteraturhuset.

Og med flyttingen ble det også romsligere på in store-konsertene i butikken. Navn som Hvitmalt Gjerde, Miss Tati, Silja Sol, Sondre Lerche og The Megaphonic Thrift har spilt i butikken. De siste årene har Robot også hatt en del faste konsepter, som blant annet lørdags-DJ i butikken. Robotbutikken har også, i tillegg til å selge musikk, bøker, tidsskrifter og merchandise, fortrinnsvis av bergensband, utvidet virksomheten til å ha foredrag, fester, selge kunst gjennom prosjektet Roboprint.

Gjengen

Svanevik startet butikken for seg selv.

– Noe av det jeg er mest stolt av er jo at vi avslutter som en god gjeng.

– Kulturpersonligheter vi har snakket med og reaksjonene på nedleggelsen i sosiale medier sier noe om hvor mye Robot har betydd. Hvilke reaksjoner har dere fått?

– Det har vært mye de samme reaksjonene – at de vil savne oss som samlingspunkt. Men folk i kulturbransjen vet også hva som må til for å drive noe over så mange år. Det er vanskelig. Vi har vært en stayer, sier Svanevik.

– Hva skjer etter denne uken?

– Nå har vi fullt fokus på denne uken. Det blir en stor fest, men den får vi ta om litt.  Nå skal vi ha en helt vill uke med salg, vi ser ikke på det som trist, men som vår siste mulighet til å anbefale gode bøker, musikk og kunst. Det er det vi vil.

Artikkeltags