Terningkast 5: Stor natt med gjengen

John Olav Nilsen & Gjengen overbeviste med gatepoesi, ærlighet og gode låter på Verftet lørdag kveld (23.05.09).

John Olav Nilsen & Gjengen overbeviste med gatepoesi, ærlighet og gode låter på Verftet lørdag kveld (23.05.09). Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Den nye gatepopen inntok den gamle jazzborgen på Verftet lørdag kveld. Med en dose rock'n'roll-arroganse og et knippe solide låter, tok John Olav Nilsen & Gjengen et langt steg opp i Bergens musikkhierarki.

DEL

For den som vil, er det mulig å påpeke mangler ved Loddefjord-bandets overgang fra nedlagte fabrikkhaller til en såpass stor sal som Røkeriet.

Musikerne mangler scenerutinen, og fremstår noe fomlete og nesten hjelpeløse mellom låtene.

Men når låtene kommer i gang, og vokalist John Olav Nilsen danser rundt mens han avleverer storartede strofer på kav bergensk, skjer det en forvandling som løfter bandet opp, opp og frem.

GRUNNLEGGENDE: Selv om de er syv mann på scenen, låter det komplett grunnleggende og nesten sparsommelig – men du verden så riktig! Det bandet har lagt ut på Myspace så langt, har tidvis vært tynt og skranglete. Men da de gikk på scenen i Røkeriet rundt midnatt lørdag, ble det fort klart at de har vokst som musikere.

Åpningslåten «Piken med sviket» er storartet, og fanskaren kunne både denne og andre tekster på rams.

Mens Loddefjord-kompisene i Fjorden Baby! går på med aggressiv intensitet, har John Olav Nilsen & Gjengen mer pop-attityde. Inspirasjonen fra The Smiths er åpenbar – inkludert blomstene på scenen – og Gjengen kler låtene med stramme arrangementer.

HITMATERIALE: Dermed står og faller mye på selve låtkvaliteten. Og den er god! «Diamanter og kirsebær» – bandets mest kjente låt etter at den var med på Bergens-samlealbumet «Opplett» – er ikke bare en suveren melodi. Den har også en av de beste tekstene som er levert av den nye generasjonen rockere.

Og med «10 ganger 1000» har bandet en ny soleklar hit klar. Allsangen fylte Røkeriet da låten avsluttet konserten etter bare 45 minutter. De var arrogante nok til ikke å spille ekstranumre – Og at de ifølge pålitelige kilder knapt har flere låter å ta av ennå, gjør ikke konserten svakere.

John Olav Nilsen & Gjengen kom, vant og forsvant – etter å ha overbevist om at bergensrocken nå har fått sårt tiltrengte doser av ærlighet, realisme, fare og evne til å kommunisere uten å kompromisse.

Artikkeltags