Fire døgn etter at Sivert Heltne Nilsen ristende løftet pokalen på Ullevål, var vi i gang med ny cupsesong. Denne gang i den ikke like glamorøse første runde - mot lille Frøya fra Melkeplassen.

Mange mumlet om at det "hadde vært typisk at vi røk mot Frøya i første runde bare noen dager etter å ha blitt cupmester". At spillerne kunne ha fått en utladning, var frykten.

Men Brann slo Frøya kontrollert og greit. Det ble etter hvert akseptable sifre mot nummer fem i tredjedivisjon avdeling tre, men stort sett med et ganske labert tempo. Med tanke på at flere av disse spillerne nok vil starte på mandag mot Rosenborg - og allerede har hatt et ganske tett kampprogram, var det nok like greit å kjøre for halv maskin så lenge avansementet aldri var truet.

For vi stilte altså med fem spillere til start som også startet cupfinalen. Det var litt overraskende at vi stilte såpass sterkt mot gjengen fra Laksevåg bydel. Det burde jo være mulig å slå tredjedivisjonslaget greit selv med enda færre fra cupfinalens startellever. Og man skulle jo kanskje tro at det ville være lurt av flere grunner: Gi flere spillere hvile etter cupfinalen, gi flere spillere hvile før Rosenborg-kampen - og ikke minst gi spilletid til enda flere unggutter. Akkurat det siste er jo sårt etterlenget og det kan vise seg å være viktig å gi disse kamptrening før bruk av dem kan tvinge seg frem når skader, slitasje og karantener inntreffer i vår tynne stall.

På den annen side; Eirik Horneland kunne i hvert fall ikke beskyldes for å ikke ta Frøya på alvor. Og kanskje det er et poeng å holde lørdagens cupvinnere i gang, slik at de ikke hviler på lauvbærene for lenge? At de ikke kunne tillate seg for mye fest og moro etter gullet fordi de kunne risikere å måtte starte kamp igjen allerede onsdagen? Rosenborg-kampen er jo ikke før på mandag, så det er ikke kritisk tett program heller. Og like greit å trene opp spillerne til å takle et tøffere kampprogram når europacup venter i august. Da blir det to kamper i uken - forhåpentligvis i mer enn to uker...

PS! Vi røk ut i 1. runde 2016 etter straffekonk mot Førde, men vi har fortsatt ikke tapt i den runden etter ordinært spill (90 eller 120 minuter) siden 1939.

(Fortsetter under bildet)

Kampen:

Fra cupfinalens startellever var det gjort seks endringer: Mathias Dyngeland, Japhet Sery Larsen, Ruben Kristiansen, Sivert Heltne Nilsen, Ole Didrik Blomberg og Bård Finne var ute av den til fordel for Eirik Holmen Johansen, Fredrik Pallesen Knudsen, Thore Pedersen, Isak Hjorteseth, David Tufekcic og Elias Myrlid. Videre var ikke Japhet, Ruben, Sivert og Blomberg engang med i troppen.

19-åringen Hjorteseth fikk dermed sin første start i obligatorisk kamp dette kalenderåret, 19-åringen Tufekcic fikk sin første start i obligatorisk kamp noen gang - og 20-åringen Elias Myrlid fikk det samme.

Svenn Crone, David Wolfe, Mathias Rasmussen, Felix Horn Myhre og Frederik Børsting måtte alle finne seg i kort hvile etter cupfinalen. Wolfe til og med etter å ha vært i Nederland i mellomtiden. Dermed fikk han spille mot sin storebror Dennis på Frøya.

Brann tok ikke uventet raskt grep om det spillemessige, og etter drøye ni minutter trillet Elias Myrlid inn 1-0 og sitt første tellende mål i Brann-drakt fra åtte meter med en lang fot på et innlegg fra Mathias Rasmussen.

Tre minutter senere headet Rasmussen rett på Frøya-keeper Andreas Drægebø Helland fra seks meter.

Etter 14 minutter oppstod en situasjon der mange ville ha rødt kort på sisnevnte. Han felte David Tufekcic som hjemmelagets sistemann og fratok oss en klar scoringssjanse, men slapp unna med gult. Tufekcic ville hatt fri bane til tomt mål hvis han hadde fått runde keeper og avsluttet med en gang. Men Frøya fikk nok underdog-fradrag i dømmingen her.

Fredrik Pallesen Knudsen hadde en heading like over på corner etter seksten minutter, men så begynte tempoet etter hvert å gå ned. Det ble mye balltrilling. Men etter en knapp halvtime kom i hvert fall Tufekcic til et skudd fra femten meter som via noe oransje-gult gikk like utenfor.

Etter en drøy halvtime fikk Felix Horn Myhre en albue i fleisen av Simon Næss, men også her var det nok tredjedivisjonsfradrag på dømmingen. Ingen kort...

Brann våknet litt de siste ti minuttene av omgangen og kom seg til noen halvsjanser, men imponerte fortsatt ikke på annen måte enn at vi kontrollerte spiller og holdt hjemmelaget langt unna å skape sjanser. Imidlertid fikk Felix en stor mulighet fra åtte-ni meter fire minutter før pause, men keeper reddet og den gikk til corner.

Lagene gikk til pause med en fortjent 1-0-ledelse. Total dominans i spill til tross for et labert tempo, men få store sjanser.

Og slik fortsatte det også de første ti minuttene etter pause. Men da fikk Hjorteseth nok. På en retur etter et Rasmussen-skudd, skjøt han lavt fra tolv meter og satte inn 2-0 under Frøyas keeper.

Nå var nok avansementet i boks og kanskje Frøya ville gi litt opp.

Vi satte opp tempoet litt nå, Frøya begynte å gå tom for krefter og seksten minutter ut i omgangen økte vi på til 3-0 etter fint samspill melom Felix og Myrlid. Sistnevnte satte ballen nede i det høyre hjørnet.

Og da var det klart for firedobbelt Brann-bytte da Bård Finne, Rasmus Holten, Ulrik Mathisen og Marius Trengereid kom inn for Elias Myrlid, Thore Pedersen, David Tufekcic og David Wolfe. Mathisen fikk sin debut i tellende kamp for oss.

Så gikk tempoet ned igjen. Det skjedde veldig lite rundt midten av omgangen. Og det neste interessante var at 15-åringen Jesper Eikrem kom inn for Felix da nitten minutter gjenstod. Eikrem fikk dermed sine første offisielle A-lagsminutter.

Og da kom 4-0 med en gang. Det satte Hjorteseth inn fra tretten meter og oppunder tverrliggeren etter forarbeid av Finne og en bom på ballen av Mathisen. Nå begynte det å nærme seg akseptable sifre her.

Tolv minutter før slutt var Eirik Holmen Johansen på bærtur i feltet og Espen Hepsø Vetås kom til Frøyas første avslutning i feltet, men Jesper Eikrem fikk blokkert til corner.

Tempoet var fortsatt ikke all verden, men ni minutter før slutt scoret Finne fra syv meters ganske skrått hold da han ble sendt igjennom av Hjorteseth. Dermed 5-0.

Rett før full tid fikk Børsting en mulighet fra syv-åtte meters skrått hold, men keeper avverget til corner. I overtiden hadde Rasmussen et frispark fra 22 meter som keeper såvidt reddet.

Mer skjedde i grunn ikke og vi vant greit 5-0 over Frøya. Dette er faktisk vår største seier i obligatorisk kamp på Varden siden vi vant 6-1 over Fyllingen i nest siste serierunde 1993. Og det er første gang siden 1982-83 at vi vinner åtte cupkamper på rad gjennom vanlig spill (90 min eller 120 min - ikke straffespark). Den gang hadde vi ni seire på rad.

Nå møter vi Fjøra borte i neste runde, og den kampen spilles altså i Sogndal. De møtte vi sist i cupen i 2002 og vi vant 3-0 borte.

(Fortsetter under bildene)

-

Fansen:

Det var 1500 tilskuere. Mye av det var tydeligvis unger fra Frøya. Ellers var vi kanskje et hundretalls på bortefeltet. Det var ikke akkurat kjempetrøkk fra oss... Men man har endelig laget en sang om Bård Finne - og som man synger!

-

Rim og regler:


Fire dager etter

våres cupgull var det klart

for første runde cupen

Her går ting i voldsom fart

Det er jo sprøtt at dager

etter gullfest-jubalong

er det jaggu cup igjen

og splitter ny sesong

*

Og Frøya, tenkte mange,

ja de burde være lett

Med Myrlids mål før ti minutt

føltes tanken rett

Men gikk farten ned

Nei det gikk ikke særlig fort

Og selv med mye ball

så somlet vi for mye bort

*

Og andre startet like treigt

men Hjorteseth traff blink

Og farten gikk da opp en stund

før Myrlid, like flink,

fikk sette inn vårt tredje,

Ulrik M fikk og vårt fjerde

Og 4-0 til oss,

det er jo slik som det skal være

*

Og Finne fikk det femte

Så vår helt fra cupfinalen

Han scorer som bestilt,

og skal vi løfte opp pokalen

nytt en kald desemberdag

hjelper det nok på

at Finne er her ennå,

nå som Wolfe snart skal gå

*

Vi slo i hvert fall Frøya

og vi slet oss ikke ut

Mot Rosenborg så må vi nok

ha mye mere sprut

Og slår vi ut de neste seks

i cupen, som vi får

vil vi bli historiske;

to cupgull samme år!

-


Rekker av kamper:


Kamper på rad med seier:

* Dette var vår tredje seier på rad i obligatorisk kamp. Sist vi ikke vant var da S08 slo oss 2-1 i Sarpsborg 13. mai. Forrige gang vi vant minst tre obligatoriske kamper på rad var fra 17. oktober til 10. april da vi vant seks på rad.

* I cupen har Brann nå åtte seire på rad etter vanlig spill (90 eller 120 min.). Sist vi ikke vant i cupen var 12. mars 2022 da KFUM slo oss 1-0 i Oslo. Forrige gang vi hadde så mange strake seire i cupen (uten straffekonk) var i 1982 og 1983 da vi hadde ni.

* Borte eller på nøytral bane var dette vår andre strake seier i obligatorisk kamp. Sist vi ikke vant borte var sa S08 slo oss 2-1 i Sarpsborg 13. mai. Forrige gang vi vant to kamper på rad på borte eller på nøytral bane var da vi vant 15 på rad (13 serie og to cup) i fjor. I cupen har vi fem strake seire borte eller på nøytral bane.

Kamper på rad med scoring:

* Brann har nå scoret i fire obligatoriske kamper på rad. Sist vi ikke scoret i en obligatorisk kamp var da vi spilte 0-0 mot Sandefjord på Stadion 8. mai. Forrige gang vi scoret i minst fire strake obligatoriske kamper var fra 22. april til 3. mai da vi også gjorde det i fire. I cupen alene har vi scoret i åtte strake. Sist vi ikke scoret i cupen var da vi tape 0-1 for KFUM borte i 4. runde 12. mars 2022.

* Borte eller på nøytral bane var dette vår sjette strake obligatoriske bortekamp med scoring. Sist vi ikke scoret borte var da vi tapte 0-2 for Odd 16. april. Forrige gang vi scoret i minst fem strake bortekamper var fra april til oktober 2022 da vi gjorde det i sytten stake. I cupen alene har vi scoret i fem strake borte eller på nøytral borte.

Kamper på rad uten baklengs:

* Vi har nå to obligatoriske kamper på rad uten baklengs. Forrige gang vi hadde det var 3. og 8. mai da vi slo Rosenborg 2-0 på Lerkendal og spilte 0-0 mot Sandefjord på Stadion. Forrige gang vi vant to på rad uten å slippe inn mål var 19. mars da vi slo Sandefjord 3-0 i cupen og 10. april da vi slo Haugesund 3-0 på Stadion i serien. I cupen har vi holdt nullen bak i fire strake kamper. Sist vi slapp inn mål i cupen var da vi slo Haugesund 3-1 hjemme i 4. runde 12. mars.

* På bortebane eller nøytral bane har vi nå to obligatoriske kamper på rad uten baklengs. Sist vi slapp inn mål var da S08 slo oss 2-1 i Sarpsborg 13. mai. Forrige gang vi hadde minst to bortekamper på rad uten baklengs var i august og september da vi hadde tre. I cupen alene har vi tre strake borte eller på nøytral bane uten baklengs. Siste baklengs borte i cupen kom 22. juni i fjor da vi slo Os 6-1.

-

Hendelsene:

05:46 - Brann: Felix Horn Myhre kommer til en avslutning fra tre meter når en corner blir slått mot nærmeste, men den går utenfor.

06:50- Brann: Dennis Wolfe klarerer nesten på målstreken når Elias Myrlid legger inn, men det er uansett vinket offside.

08:42 - Brann: David Tufekcic går i bakken i feltet, men får ikke straffe.

09:40 - 0-1, SCORING BRANN; ELIAS MYRLID: Mathias Rasmussen slår lavt inn fra høyre mot nærmeste hvor Myrlid får en tå på ballen åtte meter fra mål og ballen triller rolig inn nede ved stolpen.

13:11 - Brann: Frederik Børsting slår høyt inn fra venstre og Rasmussen header rett på keeper Andreas Drægebø Helland fra seks meter.

14:10 - gult kort, Frøya; Andreas Drægebø Helland: Tufekcic blir felt av Drægebø Helland som er sistemann og fratar oss en klar scoringsmulighet. Tufekcic hadde hatt tomt mål om han hadde fått runde ham. Likevel slipper Frøya-keeperen unna med gult.

15:23 - Brann: Rasmussen med et frispark som går via muren og noen meter utenfor til corner.

15:52 - Brann: Fredrik Pallesen Knudsen header rett over fra seks meter på en corner.

24:29 - Brann: Rasmussen skyter fra centimetere utenfor feltet, men det blokkeres med en gang og til corner.

29:26 - Brann: Tufekcic med en markkryper fra femten meter som forandrer retning og går like utenfor til corner.

31:52: Simen Næss smeller en albue oppi fleisen på Felix Horn Myhre. Får ikke engang gult kort.

33:32 - Frøya: Bortelaget med et volleyskudd fra tyve meter, men det heades vekk inne i feltet.

35:10 - Brann: Myrlid header fra ti meter på et innlegg fra Svenn Crone. Det går et par meter utenfor.

36:48 - Brann: Myrlid heaer nok en gang fra ti meter på et innlegg fra Crone. Keeper plukker det lett.

38:53 - Brann: Isak Hjorteseth legger igjen til Rasmussen som skyter fra tolv meters noe skrått hold, men det blokkeres.

39:47 - Brann: Børsting avslutter fra ti meters relativt spiss vinkel, men rett på keeper.

40:46 - Brann: Felix får et innlegg fra Wolfe og skyter fra åtte-ni meter, men Frøyas keeper redder og sender den like utenfor til corner.

42:25 - Brann: Rasmussen legger inn fra venstre, Myrlid når den med hodet på femmeteren, men får ikke skikkelig treff og ballen går langt utenfor.

45:00 + 0:39: Pause. 1-0 til Brann etter 11-0 i angrep med avslutninger i feltet.

- 2. omgang: -

45:00 -> bytte Frøya: Runar Skorge Stranden inn for Didrik Menes Didriksen

45:00 -> bytte Frøya: Jonas Cohen Stjernberg inn for Jon André Thue

46:50 - gult kort, Frøya; Runar Skorge Stranden: Dommeren gir fordel til oss i en situasjon, men akkurat når vi er i ferd med å spille oss igjennom og få en bra scoringsmulighet, så blåser dommeren frispark til oss for Strandens felling av Wolfe som ikke var direkte involvert i spillet. Merkelig at ikke dommeren lot oss fullføre angepet når han først hadde gitt oss fordel og vi var på vei igjennom.

51:52 -> bytte Frøya: Ronny Rojas inn for Johan Fredrik Kvalheim.

54:55 - Brann: Rasmussen skyter fra fjorten meter, men det blokkeres ganske kjapt.

55:34 - 0-2, SCORING BRANN; ISAK HJORTESETH: Det legges ut fra Wolfe og videre fra Felix. Ballen går til Rasmussen som skyter fra tretten meter, det blokkeres, men returen havner hos Hjorteseth. Unggutten skyter fra tolv meter og ballen går inn under Frøyas keeper.

58:56 - Brann: Myrlid skyter lavt fra sekstenmeteren, men rett på keeper.

60:54 - Brann: Tufekcic skyter fra sytten meter, men det blokkeres med en gang.

61:11 - 0-3, SCORING BRANN; ELIAS MYRLID: Felix og Myrlid kombinerer frem og tilbake i feltet før sistnevnte skyter fra elleve meter. Ballen går inn nede i det høyre hjørnet.

62:05 -> bytte Brann: Rasmus Holten inn for Thore Pedersen.

62:07 -> bytte Brann: Ulrik Mathisen inn for David Tufekcic.

62:15 -> bytte Brann: Marius Trengereid inn for David Wolfe.

62:16 -> bytte Brann: Bård Finne inn for Elias Myrlid.

65:27 - Brann: Finne skyter fra fjorten meter, men det blokkeres etter et par meter.

71:06 -> bytte Brann: Jesper Eikrem inn for Felix Horn Myhre.

71:53 - 0-4, SCORING BRANN; ISAK HJORTESETH: Finne legger ut fra nesten ved dødlinjen, Mathisen bommer på ballen syv meter fra mål, men ballen havner hos Isak som avslutter fra tretten meter og ballen går høyt og reletivt midt i mål. Keeper rekker nemlig ikke å få opp armene.

72:52 -> bytte Frøya: Anders Joar Berge inn for Simen Næss.

72:57 -> bytte Frøya: Sondre Sivertsen Kvalheim inn for Kristoffer Kvalheim.

78:07 - Frøya: Eirik Holmen Johansen bommer på ballen når han går ut i feltet. Ballen havner hos Espen Hepsø Vetås som skyter fra tretten meter, men Eikrem blokkerer til corner.

80:44 - 0-5, SCORING BRANN; BÅRD FINNE: Hjorteseth sender igjennom til Finne som fra syv meters ganske skrå vinkel setter ballen i det lengste hjørnet via foten til keeper.

89:18 - Frøya: Rojas skyter fra over 30 meter, men Holmen Johansen plukker det lett.

89:47 - Brann: Børsting kommer til avslutning fra syv-åtte meters skrått hold. Det går via keeper og til corner.

90:00 + 0:17 - gult kort, Frøya: Sondre Sivertsen Kvalheim for røff behandling av Trengereid.

90:00 + 1:40 - Brann: Rasmussen med et frispark fra 22 meter som keeper såvidt får reddet.

90:00 + 1:46 - Brann: Eikrem skyter fra sekstenmeteren, men det blokkeres.

90:00 + 3:04: Slutt. Vi vinner 5-0 etter 20-1 til oss i avslutninger i feltet.

-

Kampfakta:

Frøya - Brann 0-5 (0-1)

1. runde i NM fotball menn. Varden amfi.

Dommer: Sondre Brudvik, Tertnes.

Gult kort: Andreas Helland og Runar Stranden, Frøya.

Mål: 0-1 Elias Myrlid (09:40), 0-2 Isak Hjorteseth (55:34), 0-3 Myrlid (61:11), 0-4 Hjorteseth (71:53), 0-5 Bård Finne (80:44)

Frøya (4-5-1): Andreas Helland - Dennis Møller Wolfe, Antonio Riera, Marius Skutle, Modestas Vainikaitis - Jon André Thue (Jonas Stjernberg fra 46.), Kristoffer Kvalheim (Sondre Kvalheim fra 73.), Didrik Didriksen (Runar Stranden fra 46.), Even Vetås, Johan Kvalheim (Ronny Rojas fra 52.) - Simen Næss (Anders Berge fra 73.).

Brann (4-3-3): Eirik Holmen Johansen - Svenn Crone, Fredrik Pallesen Knudsen, Thore Pedersen (Rasmus Holten fra 63.), David Møller Wolfe (Marius Trengereid fra 63.) - Mathias Rasmussen, Isak Hjorteseth, Felix Horn Myhre (Jesper Eikrem fra 72.) - David Tufekcic (Ulrik Mathisen fra 63.), Elias Myrlid (Bård Finne fra 63.) Frederik Børsting.

-

Kampstatistikk:

Avslutninger: 18-2 til Brann (NTB)

Avslutninger på mål: 12-1 til Brann (NTB)

Angrep med avslutninger i feltet: 20-1 til Brann (mine tall). 1. omg.: 11-0 til Brann. 2. omg.: 9-1 til Brann.

Sjanser: 11-1 til Brann (NTB)

-

Mediene om kampen:


BA

NTB Live

BT

Branns hjemmeside