Gå til sidens hovedinnhold

Kransene er alt lagt ned. Slik blir 1. mai-feiringen.

Også i år blir feiringen av arbeiderklassens internasjonale kampdag digital. Dette får du se når du kobler deg på LO i Bergen og omegn.

Fagforeningskjempene Sophus Pihl og Anna Anthoni, arbeiderdikteren Nordahl Grieg og krigssabotøren Reidar Olsen hadde neppe forestilt seg at det var slik det skulle bli.

Men samtlige har allerede fått sine minnesteder bekranset og behørig hedret med taler i anledning av lørdagens 1. mai-feiring.

Også på Æreskirkegården har LO vært med krans.

Ja til heltid

– Vi har tatt alt opp på video, og vil sende dette som en del av 1. mai-markeringen lørdag, sier sekretær i LO i Bergen, Arne Jæger til BA.

Også årets hovedtalere, Aps førstekandidat, ordfører Marte Mjøs Persen, SV-leder og listetopp Audun Lysbakken og Rødts listetopp Sofie Marhaug, har alt levert varene.

Som forventet er kravet om ny rødgrønn regjering hovedparolen i valgåret.

For øvrig er sentrale paroler krav om å forby bemanningsbransjen, forby profitt i velferden, ja til heltid og faste stillinger, heving av kvinnelønnen og nei til mer søndagsarbeid.

– Koronaen gjorde at vi også i år måtte snu oss rundt for å lage et digitalt tilbud, sier Jæger.

Velg din egen parole

Sendingene legges ut på LO i Bergen sin Facebook-side og på YouTube, og starter med at den lokale LO-lederen Fauzia Hussain-Wiik åpner feiringen klokken 0930 og ender med konsert med Gatas Parlament fra kl. 19.

– Det er vanskelig å måle hvor mange som ser på, men i fjor regner jeg med at det var 1–2000 mennesker. Vi tror det blir flere i år, sier Jæger.

– Vi har også lokale initiativ som også sendes på Facebook i Bjørnafjorden, Askøy, Voss og Øygarden, legger han til.

Nytt av året er at du på LOs Facebook-side kan velge hvilke parole du synes er viktigst og «gå» under den.

– Uansett hvordan folk følger sendingen, ønsker vi i LO i Bergen og omland alle arbeidsfolk en god 1. mai-feiring.

– Vi gleder oss til igjen å innta Torgallmenningen med faner og flagg når forholdene tilsier det, forsikrer Arne Jæger.

  • Sendingen kan også følges på: samorg.no eller bit.ly/1maibergen.

SV lager mini-tog

SV-aktivister på Stølen, i Sandviken, Hødden og Skuteviken er invitert til nabolagstog 1. mai. Det samme skjer på Møhlenpris.

– Vi gjentar suksessen fra i fjor (bildet), og inviterer de mest aktive partimedlemmene til å delta, sier Tina Åsgård, som har tatt initiativ til toget. Hun understreker at alt skal skje innenfor smittevernreglene.

– Vi har egen smittevernansvarlig og påmelding, slik at vi ikke overgår antallet på 20 for utendørs arrangementer, sier Åsgård.

Sprit og metermål

Dersom flere vil være med, må det bli som tilskuere.

På Møhlenpris skjer det samme. Mens Støle-toget starter i krysset Hans Hauges gate/Ladegårdsgaten, starter toget på Møllaren i Welhavens gate ved Nygårdsparken.

– Vi har sprit og meterstokk og skal holde oss klart innenfor smittevernet, sier Gabriel Steinsbekk i Møhlenpris SV.

Begge tog starter kl. 13.

Kommentarer til denne saken