Gå til sidens hovedinnhold

«I dag våknet jeg med en helt spesiell følelse»

Artikkelen er over 5 år gammel

Les blogginnlegget til Marte Sæbø Johansen (26).

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne teksten ble først publiserte på Marte Sæbø Johansens blogg.

Oktober 2015.

Plasserer en rosa sløyfe-pins på jakkelommen ved brystet mitt. Lykkelig uviten om at det i samme bryst ligger en hissig kreftsvulst som snart skal oppdages, snu min lille verden på hodet, endre livet mitt fullstendig om bare noen få uker. 

Oktober 2016.

Plasserer en rosa sløyfe-pins på jakkelommen ved samme bryst. Et bryst tomt for kreft. Forhåpentligvis for alltid. Takket være en vanvittig god behandling, dyktige leger og sjukepleiere, medisiner spesifikke for akkurat min type kreftsvulst. Takket være fantastisk forskning, som har kommet så langt at nær 90 prosent i dag overlever brystkreft. Takket være aksjoner som Rosa Sløyfe, som årlig farger landet rosa og setter fokus på en diagnose over 3000 får hvert år. 

I år blir oktober en spesiell måned for meg.

Jeg tenker tilbake på de gangene jeg har gått på Torgallmenningen i Bergen for å besøke Rosa Sløyfe-stands, kjøpe rosa produkter og få informasjon om en type kreft jeg få år senere skulle bli rammet av selv.

Les også: Nå farges byen rosa

Husker spesielt det året da min bestevenninne og jeg fikk kjenne på brystproteser for å føle på hvordan en svulst kunne kjennes ut. Det gjorde inntrykk, og jeg husker at jeg samme kveld kjente godt etter på mine egne bryst, bare for å forsikre meg om at det ikke var noe der. 

I år skal jeg igjen delta på Rosa sløfye-stand på Torgallmenningen. For første gang som noe annet enn en besøkende. I år med en helt spesiell og ny erfaring, en personlig tilknytning, en egen historie. 8.oktober skal jeg være med å selge alle de flotte Rosa sløyfe-produktene, dele ut informasjon, og forhåpentligvis bidra til at flere sjekker seg for brystkreft. At de heller går en gang for mye til fastlegen sin med en klump de i utgangspunktet ikke er særlig bekymret for.

For meg ble det trolig livreddende at nære venner og familie pushet meg til legen med kulen i brystet som  jeg hadde kjent på i et halvt år. Den var i ferd med å spre seg, og kunne ha gitt et helt annet utfall enn slik det faktisk endte. 

Hovedfokus under årets Rosa sløyfe-aksjon er i år arvelig brystkreft. - Målet er at flere som er bærere av slike genfeil skal vite det, og få hjelp. Det vil redde flere liv, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen i en pressemelding. 

Arvelig brystkreft kan forebygges, og man kan få genetisk veiledning dersom man oppfyller en rekke krav. Selv fikk jeg genetisk veiledning tidligere i år, da jeg hadde et stort behov for å vite om jeg var bærer av en slik genfeil. Det var jeg ikke. 

I dag starter årets Rosa sløyfe-aksjon. Her i Bergen skjer åpningen på Fløyen, med bl.a. konsert, foredrag, og tenning av Rosa Fløyen. 

Jeg håper at flest mulig vil være med på å farge landet rosa, bidra til økt fokus på brystkreft og da spesielt arvelig brystkreft, og være med på å styrke den stadige fremgangen og gode forskningen på en beintøff sykdom. Jeg håper at de som er usikre på om de skal gidde å sjekke den lille kulen i brystet sitt, går og gjør det. Jeg håper at de som har en eller flere tilfeller av brystkreft i nær familie, ber om genetisk veiledning.

Også håper jeg å se masse flotte rosa sløyfe-pins på deres jakkelommer.

Les også: Marte kjemper mot brystkreften, men trener beinhardt

Kommentarer til denne saken