Tenk deg at du er ung og frisk. Du har tatt plass på mitt sykehuskontor for å få svar på en celleprøve. Du gruer deg. Det gjør jeg også. Mange tanker går gjennom mitt hode i det jeg hilser på deg. Det jeg kommer til å fortelle deg vil forandre livet ditt for alltid.

Som lege ved en av Norges største gynekologiske avdelinger møter jeg jevnlig kvinner som får diagnosen livmorhalskreft. De fleste opplever det som et sjokk å få en kreftdiagnose. Verden raser sammen. Noe av det vanskeligste i mitt yrke er å fortelle pasienter at de har alvorlig sykdom.

Halvparten av de som får livmorhalskreft er under 50 år. Mange av samtalene er derfor med unge kvinner. Kvinner som nylig har tatt fatt på studier og jobb, kvinner i etableringsfasen, småbarns- og tenåringsmødre. Men også nybakte bestemødre og kvinner som etter mange år i arbeid endelig skal nyte pensjonisttilværelsen.

Hva vil det så innebære å få diagnosen livmorhalskreft? Det kan bety en sykdom som oppdages tidlig og som kan behandles effektivt. Det kan dessverre også ha langt alvorligere utfall. Jeg husker godt småbarnsmoren som hadde glemt å ta celleprøven på grunn av svangerskap og ammetåke. Som heldigvis fikk tatt den i tide til å oppdage alvorlige celleforandringer og dermed ble fullstendig friskmeldt etter behandling. Og den unge jenta som nettopp hadde tatt fatt på voksentilværelsen i egen leilighet. Hun fikk tatt celleprøven noen år for sent. Behandlingen gjorde henne frisk, men førte til at hun aldri fikk oppfylt sitt ønske om å få barn. Og det finnes mer alvorligere tilfeller, der celleprøver tas for sent og diagnosen blir kreft med spredning.

Hvordan kan en celleprøve være så viktig? Mange av kvinnene som får livmorhalskreft har ikke tatt celleprøve regelmessig. Jeg vet at noen kvier seg for å ta en gynekologisk undersøkelse. Tidspress, språkvansker og avstand til legen kan være andre grunner for ikke å ta celleprøven. Mange vet ikke hva prøven innebærer og hvorfor de bør ta den.

Vi vet i dag at celleforandringer skyldes infeksjon med HPV-virus. Det kan ta mange år fra man blir smittet av HPV til kreft oppstår, ofte 10-15 år. Det betyr at for denne kreftformen har vi ofte et vindu på mange år til å oppdage celleforandringer på livmorhalsen, så vi kan behandle disse FØR det blir kreft. Celleforandringene oppdages nettopp ved å ta en celleprøve av livmorhalsen. Undersøkelsen er rask å gjennomføre og medfører lite ubehag.

Historiene er mange og vi lærer stadig mer om hva som må til for å få kvinner til å ta celleprøve. En ting er sikkert: Oppmerksomhet nytter. I Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanje er målet å få kvinner i alderen 25-69 år som ikke har sjekket seg, til å bestille time hos fastlegen sin for å ta celleprøve. Initiativet var det Thea Steen som tok i 2015. Hun ønsket at flest mulig kvinner skulle ta celleprøve og unngå livmorhalskreft. Thea døde selv av sykdommen i 2016, og rørte mange gjennom sin åpenhet om hvordan livet med livmorhalskreft var

Takket være kampanjen tok 72.000 flere kvinner celleprøve i 2017 enn i 2014, året før første kampanje. Spesielt har mange flere i den yngste gruppen på 25-34 år nå sjekket seg. I år oppfordres alle fastlegekontor til å slutte seg til #sjekkdeg-kampanjen. Ved å oppmuntre pasienter til å ta celleprøve – selv når kvinnen kommer på grunn av en vond hals – kan legene bidra til at enda flere deltar i Livmorhalsprogrammet. Hva med å arrangere en lokal sjekkedag eller -kveld, som noen legekontor gjorde med stort hell i fjor? Dette kan gi enorme ringvirkninger.

Min oppfordring til kvinner som ikke har sjekket seg, er å bruke kampanjen til å bestille en time hos fastlegen. Spør en venninne, kollega, søster, mor eller tante om når hun sjekket seg sist. Er du en av de som har et påminnelsesbrev gjemt langt ned i skuffen, er dette tiden for å gjøre noe med det. En celleprøve kan utgjøre forskjell på liv og død. #sjekkdeg!

Innlegget var først publisert på kreftforeningen.no