Mette (47) elsket å ligge i solen. Det skulle føre til hennes verste mareritt.

Torsdag er det to år siden Mette Førde Sørsdal (47) ble oppringt på jobb, og fikk beskjeden om at hun hadde føflekkreft. I dag ønsker hun å advare andre om å ikke ligge for lenge i solen, eller sprengsole seg når den en sjelden gang dukker frem.

Torsdag er det to år siden Mette Førde Sørsdal (47) ble oppringt på jobb, og fikk beskjeden om at hun hadde føflekkreft. I dag ønsker hun å advare andre om å ikke ligge for lenge i solen, eller sprengsole seg når den en sjelden gang dukker frem. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En dag begynte en føflekk å verke. Hvor alvorlig det var, skjønte ikke Mette. Nå kjemper hun en tøff kamp for å holde løftet til sønnen om at hun skal overleve.

DEL

– Jeg bruker å si til ham, at hvis man ikke tror på at man skal klare å score mål på fotballbanen, så gjør man heller ikke det, sier Mette Førde Sørsdal med et smil.

– Og at det samme gjelder meg. Tror jeg ikke på at jeg skal overleve, så gjør jeg ikke det.

Sommeren for to år siden reiste Mette Førde Sørsdal på «husmorferie» til Tyrkia.

Hun likte sol og varme, mannen vinter og snø.

Derfor byttet de på å dra på tur alene.

– Jeg har alltid elsket solen, og solte meg så mye som mulig. Det gjorde jeg også den turen.

Den vonde føflekken

Men en dag Mette kom inn på hotellrommet etter å ha grillet seg hele dagen, oppdaget hun noe merkelig.

– Det så ut som et sår. Ja ja, tenkte jeg. Jeg hadde sikkert bare blitt solbrent, slik som jeg har vært veldig mange ganger tidligere, sier 47-åringen.

Hun reiste hjem til Norge, men den ømme føflekken ble ikke bedre.

Mette ble sendt til spesialister på Haukeland, som fjernet den vonde føflekken. De ville sende den inn for testing.

– Jeg husker at legen ba meg om å tenke litt på dette med kreft i tiden fremover, sier hun.

– I ettertid skjønner jeg at legene ville forberede meg på det som trolig ventet. Selv skjønte jeg ikke alvoret der og da.

Mette har vært opptatt av å være brun hele livet. Hun har også vært en del solbrent. Her er hun med sin Kenneth Sørsdal.

Mette har vært opptatt av å være brun hele livet. Hun har også vært en del solbrent. Her er hun med sin Kenneth Sørsdal. Foto:

Vil advare andre om hvor alvorlig det er

Torsdag er det to år siden Mette ble oppringt på jobb. Legen i den andre enden ba henne om å ta med seg mannen sin, og komme opp på Haukeland.

– Jeg forlangte å få vite hva han ville si. Med en gang. De hadde funnet kreftceller, sa han. Vi dro på sykehuset, men jeg husker ingenting av det som ble sagt der. Jeg var i sjokk.

Dette var starten på marerittet. Kreften spredte seg raskt til flere steder, til tross for strålebehandling og operasjoner.

En av svulstene vokste syv centimeter på bare seks uker.

– Det har vært utrolig, utrolig tøft. Det tok litt tid før jeg fortalte det til sønnen vår. Han var bare ni år da jeg ble syk.

Mette ønsker å fortelle sin historie, fordi hun ønsker å advare andre.

– Det passer godt med den sommeren vi har nå. Mange sprengsoler seg når solstrålene titter frem, eller reiser på ferie og gjør det samme. Ikke bra.

– Omtrent hele livet har jeg vært brun, og det var veldig viktig for meg. Når man er ung føler man seg udødelig. Vi leide solarium hjemme, og tok sol hver dag i en måned for eksempel. Galskap, sier Mette

Når man er ung føler man seg udødelig.

Mette Førde Sørsdal
– Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg sikkert. Slik tenker Pippi, og slik skal jeg også tenke. Det er slagordet vårt, sier Mette Førde Sørsdal,

– Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg sikkert. Slik tenker Pippi, og slik skal jeg også tenke. Det er slagordet vårt, sier Mette Førde Sørsdal, Foto:

«Pippi-medisinen»

Etter to år, fem store operasjoner og utallige sykehusbesøk, kjemper Mette fortsatt en tøff kamp for å berge livet. At hun i det hele tatt er det i dag, takker hun sin mann for.

– Han har støttet meg, tatt mange vanskelige samtaler, samt kjempet for at jeg skal få riktig behandling og hjelp. I tillegg har jeg fått mye hjelp og støtte fra Føflekkreftforeningen og Kreftforeningen.

I et og et halvt år har hun fått immunterapi.

Med denne behandlingen utnyttes pasientens eget immunsystem til å angripe kreftcellene direkte. Hvor lenge hun kan gå på immunterapi er uklart.

Det bestemmes av effekten medisinen har på kreften.

Etter dette er veien videre veldig usikker, men det skjer mye forskning på området, sier Mette smilende.

– Jeg forsøker å holde håpet i live, og humøret oppe. Hjemme kaller vi behandlingen for Pippi-medisin. Slik blir det lettere for sønnen min.

– Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg sikkert. Slik tenker Pippi, og slik skal jeg også tenke. Det er slagordet vårt.

Hva er føflekkreft?

 • Det er den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25–49 år. Forekomsten er høyest hos de som har passert 50 år.
   
 • Stadig flere blir rammet i Norge av denne krefttypen, som skyldes livsstil. Vi er blant de land i verden som har høyest forekomst av denne krefttypen.
   
 • Hvert år rammes rundt 2000 nordmenn, og over 300 dør.
   
 • Hvis føflekkreft oppdages tidlig, kan det redde liv.
   
 • Symptomer på føflekkreft kan være en føflekk som: Endrer form eller farge. Spesielt til svart. Vokser, klør, blør eller danner sår. Har asymmetrisk form, ujevn farge eller har uklar overgang til normal hud.

Kilde: Kreftforeningen

Artikkeltags