Gå til sidens hovedinnhold

Over 2000 er klare for «Stafett for livet» på Askøy

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi hadde som mål å få med 2000 til å gå eller løpe for kreftsaken. Det har vi allerede passert, sier Oddvar Jensen (68).

KREFTSAKEN

– Og det er fortsatt en uke til «Stafett for livet». Det er bare å melde seg på via Kreftforeningens nettsider.

50 frivillige

Til daglig er han professor i kirkehistorie, samt visepresident i Norges idrettsforbund. Neste helg er 68-åringen også stafettleder når klubben hans, Ask er vertskap for Kreftforeningens solidaritetsarrangement, «Stafett for livet».

– Det blir rundt 50 frivillige som er i aksjon når startskuddet går på Ravnanger-banen klokken 1200 neste lørdag. Så skal vi holde det gående i 24 timer, til søndag formiddag.

– Vi har mye kompetanse i Ask når det gjelder store idrettsstevner med mye logistikk. Så selv om dette arrangementet i regi av Kreftforeningen er nytt, er jeg sikker på at vi skal håndtere det bra, mener stafettlederen, som selv er en pårørende.

– Min kone døde av kreft for to år siden. Når livet går mot slutten, vil vi være til stede. Men vi må også finne tilbake til livet. Og gå videre, selv om det er vanskelig og kan ta år, sier Oddvar Jensen. 

Åtte stafetter i 2018

«Stafett for livet» ble etablert i USA i 1985. I fjor ble det arrangert for første gang i Norge, med Randaberg utenfor Stavanger som arena.

– Da var vi 1711 som gikk eller løp for kreftsaken. I år vil det bli totalt åtte arrangementer – i Askøy, Ringsaker, Asker, Kristiansand, Karmøy, Harstad, Sandefjord og Randaberg, sier Lars Kristensen, prosjektleder i Kreftforeningen.

– Først ut i år er Askøy og Ringsaker – de andre arrangementene er etter sommerferien. Fra Askøy meldes det om nærmere 70 lag og over 2000 deltakere. Det er helt fantastisk, mener Kristensen, som har jobbet i fire år i Kreftforeningen.

– Jeg var frivillig i flere år under tilsvarende arrangementer i USA og i Danmark. I USA, der det kalles «Relay For Life», er det gjennomsnittlig rundt 500 som er med første gang det arrangeres et nytt sted.

– I Bergen og Askøy er det altså ventet mer enn 2000. Det sier litt om mobiliseringen og det arbeidet som er gjort i forkant, mener Lars Kristensen.

Saken fortsetter under bildet

 

Norske forhold

– Hvorfor tror du det tok så lang tid fra det startet i USA til «Stafett for livet» kom til Norge?

– Vi ville lære av andre lands erfaringer. Danmark startet i 2006. I 2011 hadde de seks stafetter. Nå har de 66. Så i fjor startet vi med én stafett, og i år skal vi ha hele åtte.

Vi har funnet vår egen måte, tilpasset norske forhold, sier Kristensen og understreker at Kreftforeningen har et stort engaskement i Bergensregionen, og at Askøy også har lang erfaring som arrangør.

– Det er bare to år siden vi hadde NM i friidrett på Ravnanger. Selv om «Stafett for livet» ikke er et idrettsstevne, handler det rent arrangemessig mye om det samme, mener Oddvar Jensen.

På Randaberg i fjor var det ulike løyper – i tillegg til friidrettsbanen.

– Hos oss blir stafetten gjennomført på banen. Siden ikke alle starter samtidig, skal det gå fint å sendt de ulike lagene av gårde. Jeg skal for eksempel gå om natten på et «åpent» lag sammen med dem som ikke er påmeldt som en gjeng.

Saken fortsetter under bildet

 

Tar aldri pause

Selve stafetten foregår ved at familier, venner, skoler, foreninger og andre deltar ved å ha minst et lagmedlem på banen i hele døgnet.

Stafetten varer i 24 timer for å symbolisere kampen kreftpasienter står i. Sykdommen tar aldri pause, og det bør alltid være noen på banen for dem.

– Dette skal være noe som alle kan være med på. Derfor er selve stafetten gratis, sier prosjektleder i Kreftforeningen, Lars Kristensen, som likevel fikk et viktig økonomisk bidrag til kreftsaken etter fjorårets stafett i Randaberg.

– Takket være salg og sponsorer satt Kreftforeningen igjen med et overskudd på 279.000 kroner, sier han.  

Kommentarer til denne saken