Kreftfri Miljeteig rørte tilskuerne til tårer

Oddny Miljeteig åpnet markeringen med en personlig appell.

Oddny Miljeteig åpnet markeringen med en personlig appell. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere måtte tørke tårene da Oddny Miljeteig, kåret til Bergens tøffeste dame, fortalte om sin egen redsel i møte med kreften.

DEL

Lørdag ble Kreftforeningens rosa sløyfe-aksjon åpnet med taler, foredrag, tur og Razika-konsert på Fløyen.

Kvelden ble åpnet av nestleder i SV, Oddny Miljeteig. Den profilerte politikeren ble diagnostisert med kreft i fjor sommer.

– Kanskje er det nettopp rosa sløyfe-penger som gjør at jeg får lov til å stå her i dag. Det blir man ekte ydmyk og takknemlig av,  sa hun i sin tale.

Til om lag hundre fremmøtte fortalte hun hvordan hun reagerte med skrekk og angst i møte med diagnose og behandling.  Hvordan hun har holdt motet oppe gjennom det tunge, siste året. Legene på Haukeland får ros -  mens de som vil kutte i sykelønnen, de får pepper. For Miljeteig har fortsatt ikke lagt fra seg rollen som en som kjemper.

– Snart skal Fløyen farges rosa. Det handlar altså om solidaritet - og kjærlighet. Rosa, like sterk som rød. Om å legge dager til livet, og liv til dagene, sa hun.

Flere av de fremmøtte måtte tørke en tåre underveis.

– Dette var en sterk opplevelse. Jeg er vant til å holde appeller, men dette er personlig. Og ikke bare det, det handler om liv og død, sier en tydelig berørt Miljeteig.

Selv har hun nå status som kreftfri, men går fortsatt til behandling for komplikasjoner som har oppstått underveis.

– Det er enda en vei å gå. Men det kommer seg, sier hun med et smil.

Les også: – Prater med Vår Herre hver kveld

Tok familien med på tur, to år etter kreften

Markerer sammen: Britt Buen Sivertsen (57) har tatt med seg datteren Iril Gamst Hårvik, svigersønn Christian Gamst Hårvik og barnebarnet Ulrik Gamst Hårvik på åpningen av rosa sløyfe-aksjonen.

Markerer sammen: Britt Buen Sivertsen (57) har tatt med seg datteren Iril Gamst Hårvik, svigersønn Christian Gamst Hårvik og barnebarnet Ulrik Gamst Hårvik på åpningen av rosa sløyfe-aksjonen. Foto:

Blant dem som møtte opp for å markere var Britt Buen Sivertsen (57). Det er to år siden hun ble erklært fri for brystkreft, og siden har hun gjort et poeng ut av å støtte opp om Rosa Sløyfe-aksjonen.

– Jeg synes det er en flott markering, og det var en veldig fin tale. Heldig med været har vi også vært, konstaterer bestemoren, som både hadde med seg datter, svigersønn og barnebarn på markeringen.

–  Det er viktig at han også blir lært opp til å være med, sier hun med et stolt blikk på barnebarnet Ulrik (4).

– Og så er det jo veldig hyggelig å gjøre dette sammen, konkluderer hun.

Begynnelsen på rosa måned

Årets rosa sløyfe-aksjon har arvelig brystkreft som sitt fokusområde.

Disse møtte opp på markeringen på Fløyen.

Disse møtte opp på markeringen på Fløyen. Foto:

– Det er første gang vi har arrangement her på Fløyen, og vi håper det blir en fin markering på starten av årets rosa sløyfe-oktober. Vi er særlig glad for å høre stemmen til Oddny her. Vi setter pris på at hun også deler sin historie, sier distriktssjef i kreftforeningen, Geir Vangsnes.

Tidligere arrangementer har inkludert rosa lunsj på Torgallmenningen, og stands på kjøpesentre. Stands på sentrene og Torgallmenningen vil det også være i år.

–Vi håper mange tar turen innom. Vi håper jo at de kjøper sløyfe, men det handler også om solidaritet og informasjon.

I 2015 fikk den landsdekkende aksjonen inn hele 127 millioner kroner

Les også: Camilla fikk brystkreftdiagnose – ble operert uken etter

Artikkeltags