I morgen skal russen gå med bøsser til innsamling for Krafttak mot kreft. En aksjon Frøydis Grung er stolt over å bidra til.

– Vi ønsker å vise at russen ikke bare bryr seg om fest og fyll, men at vi gjør en forskjell. Mer enn 80 prosent av det som samles inn kommer fra russen.

Hun tror bekjempelse av kreft er en hjertesak for mange.

– Mange har kjennskap til sykdommen på grunn av at familiemedlemmer eller venner har blitt rammet, og ønsker selv å gjøre en forskjell, sier Frøydis.

– Kreftforeningen har også vært flinke til å motivere oss. Vi fikk dra på Haukeland sykehus for å møte kreftforskere og se hvordan pengene gjør en forskjell, sier elev ved Bergen Katedralskole, Usman Zarar (18).

Fikk kreft som 15-åring

Da Thomas Vunguyen (17) var 15 år, tok livet en uventet vending.

– Jeg fikk kreft i august 2016. Jeg er ikke helt frisk enda, men legene sier at kreften nesten er borte, forteller Thomas.

Da vennene begynte på videregående måtte Thomas la skolegangen vente på seg grunnet den intense kreftbehandlingen. Nå er han tilbake på skolebenken.

– Jeg måtte ha pause fra skolen ett år, men i august begynte jeg på Katten, sier han smilende, men legger deretter alvorlig til: 

– Det var slitsomt å begynne på skolen igjen. På grunn av kreftbehandlingen har jeg fått nedsatt hukommelse og konsentrasjonsevne, og pipelyd i ørene. Jeg håper det blir bedre med tiden, sier han og smiler.

– Hvordan klarer du å beholde positiviteten?

– Da jeg fikk kreft, så jeg mye youtubefilmer som fikk meg til å le! Etter hvert ble det vanskelig å ikke bekymre seg, men jeg prøver å være positiv og gjøre normale ting, som å spille piano og gå i buekorps, sier den tøffe 17-åringen.

Viktig sak

Rådgiver for Kreftforeningen, Hilde Kleppestø, mener årets tema er svært viktig.

– Dette med senskader etter kreftbehandling har vært lite kommunisert. Vi håper årets aksjon vil skape forståelse for det mange kreftrammede står i, sier hun og legger til:

– Med midlene som samles inn kan det forskes mer på enda bedre og mer treffsikker behandling som kan gjøre at omfanget av senskader reduseres. Reddet liv skal også leves!

Frøydis er enig.

– Jeg liker slagordet: «Kreftfri, men ikke frisk». Det er viktig at flere forstår og lærer om, sier hun og lar Thomas ta ordet.

– Jeg synes det er veldig bra at russen engasjerer seg, og jeg er veldig takknemlig for alle som hjelper! smiler han.

Blir ikke arveløs

Mens de 300 elevene som skal være bøssebærere fra Bergen Katedralskole har mål om å samle inn 100.000 kroner, sikter elevene ved Amalie Skram høyere.

– Målet er 225.000 kroner. Vi tenkte det var lurt å ha et høyt mål, for tatovering varer jo livet ut! sier Frøydis og ler.

– I fjor samlet vi inn 147.000 kroner, men i år er vi flere bøssebærere, hele 280 stykker, fortsetter hun.

Usman berømmer Amalie Skram-elevenes påfunn.

– Tatovering var en kul idé. Det motiverer enda flere til å bidra, for det er sikkert mange som vil se dere ta tatovering, sier han.

Frøydis smiler når hun forestiller seg en tatovering av kreftforeningens logo.

– Vi er ti stykker som skal ta tatovering! De fleste av oss tenker å ha den på ankelen, sier Frøydis og peker.

– Hva sier foreldrene dine til dette da?

– Vel, jeg er ikke arveløs i hvert fall, men jeg må betale for tatoveringen selv! sier hun og ler.

Håper på regn

– Russen får ofte mye negativ omtale, men vi i Kreftforeningen ser en annen side av dem. Vi er så imponert over innsatsen deres! sier Kleppestø og presiserer hvor stor økonomisk forskjell russen utgjør:

– I fjor samlet Hordaland-russen inn hele 6,5 millioner kroner!

Usman er klar for morgendagen og håper været spiller på lag.

– Jeg håper det regner hele dagen, for da er flere hjemme når vi kommer!

Det håper jeg også. Vi bergensere tåler å være ute. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær! sier Frøydis og smiler fra øre til øre.

Krafttak mot kreft

  • Årets tema: Senskader av kreftbehandling
  • 32.000 nordmenn får kreft årlig, hvorav 7 av 10 overlever
  • Mer enn 1 av 3 får senskader, hvor noen blir kroniske.
  • Typiske eksempler på senskader: utmattelse, kognitiv svikt (dårlig hukommelse og konsentrasjonsevne, vanskeligheter med å planlegge), ødelagte eller reduserte kroppsfunksjoner, angst og depresjon, redusert seksualitet og fertilitet
  • Pengene fra årets aksjon går til forskning for å forebygge, behandle og leve med senskader, samt til å styrke tilbud ved Vardesenterne og til utvikling av helseteknologi som kan gi økt trygghet og mer frihet i hverdagen til de som lever med senskader.
  • Kreftforeningens vipps nummer: 2277

Kilde: Kreftforeningen