Gå til sidens hovedinnhold

Krever at Staten tar større del av permitterings-regningen

Bergensbedrifter tør ikke gjenåpne på grunn av kostbare permitteringsregler. – Staten kan ikke kreve at vi må betale ti dagers arbeidsgiverperioder flere ganger i strekk, sier hotelldirektør Kjetil Smørås.

Hotell- og restauranter som hentet folk tilbake på jobb, men som nå må stenge igjen, straffes ekstra hardt. Regjeringen vedtok søndag kveld nær full nedstengning i Bergen, Kvam og Ulvik.

Frp foreslår nå å kutte arbeidsgiverperioden fra ti til to dager.

– Bedrifter kan risikere å måtte stenge ned på noen timers varsel, da blir det vanskelig hvis de samtidig må betale ut lønn i ti dager til ansatte som ikke får jobbet. Forslaget vårt reduserer denne belastningen for bedriftene og er med på å trygge arbeidsplassene, sier Frps arbeidspolitisk talsperson Erlend Wiborg til NTB.

Partiet krever at dette skal gjelde ved permitteringer frem til 1. oktober.

Frp foreslår samtidig at i perioden fra 1. januar frem til Stortingets eventuelle vedtak skal bedriftene refunderes for åtte dagers lønnskost.

Les også

Reiselivskrisen: – Surrealistisk, bekymringsfullt og veldig alvorlig!


Hotelldirektør applauderer

– En forkortet arbeidsgiverperiode er akkurat det vi trenger. Og den må ha virkning fra januar i år. Vi har det ekstremt mye vanskeligere nå enn i fjor. Kompensasjonsmidlene vi får er begrenset. Skal vi bruke av dem til også å dekke denne permitteringsrunden, går ikke regnestykket opp, sier administrerende direktør Kjetil Smørås i De Bergenske.

Selskapet driver en serie hoteller og utesteder i Bergen sentrum.

– Vi trenger dynamikk i Nav-systemet som passer til de korte fristene. Når vi kun får 4–5 timer til å endre, stenge og stoppe, må vi ha mulighet til å flytte folk fra vår virksomhet over i Nav. Dette er kostnader knyttet opp mot smitteverntiltak som staten må ta. For staten er det lite penger, men for hver enkelt bedrift er det uoverstigelige kostnader, sier Smørås til BA.

Direktøren har stengt hotellene Hordaheimen, Augustin og Terminus delvis på grunn av permitteringsreglene. 160 ansatte går nå på dagpenger.

– Vi har hatt to nye smittebølger i år, som er ødeleggende. Det er enorme kostnader forbundet med å holde staben i ti dager uten inntekter, sier Kjetil Smørås.

Straffes ekstra

Virke Reiseliv støtter forslaget 100 prosent.

– Om Frp får flertall for sitt forslag, vil det være en seier både for virksomhetene og de ansatte. Det vil da være mindre risiko knyttet til å gjenåpne og vi kan unngå at arbeidsfolk blir unødig lenge permittert, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv til BA.

Hun har fått henvendelser fra fortvilte bedriftsledere i Bergen som ikke tør å åpne igjen etter nedstengning, i frykt for nye restriksjoner, ny arbeidsgiverperiode og store tap som kan sende dem utenfor stupet.

– Vi ser i Bergen at de som ikke tok sjansen på å åpne da det igjen ble mulig å skjenke, nå kan puste lettet ut over at de slapp en ny arbeidsgiverperiode. De som tok sjansen, som hentet folk tilbake og prøvde å skape aktivitet, straffes ved at de pålegges en ny arbeidsgiverperiode og nye kostnader, sier Astrid Bergmål.

Les også

Derfor dropper vi utenlandsturen og velger vestlandsferie i 2021

Les også

Krisen på Flesland kan vare lenge: Tror ikke trafikken er tilbake før i 2024

Les også

NHO og Virke krever slutt på nasjonal skjenkestopp: – Jaggu på tide!