I alt 30 personer er drept i Norge i 2012, viser en opptelling blant de drapssakene som har vært omtalt i mediene. I tillegg er det startet drapsetterforskning i en forsvinningssak fra 2011.

Januar

1. januar: 98 år gamle Hilda Feste ble voldtatt og drept i leiligheten sin på omsorgssenteret Gamleheimshagen i Os i Hordaland. I februar blir en 18 år gammel mann pågrepet og senere tiltalt. I desember vedtar han dommen på 19 års fengsel fra Nordhordland tingrett for voldtekt og drap. Sterke tekniske bevis knyttet ham til drapet, men selv hevdet han å ikke huske noen ting.

4. januar: Maggy Andersen (36) ble knivstukket i brystet på Namsos bo- og servicesenter i Nord-Trøndelag. Hun døde dagen etter. Kvinne (52), også hun beboer på senteret, er dømt til tvungent psykisk helsevern etter drapet.

11. januar: 38 år gammel kvinne døde etter knivstikking i en leilighet på Grim i Kristiansand i Vest-Agder. Hennes 31 år gamle mann, ble pågrepet og siktet for forsettlig drap. Den 28. november ble 31-åringen dømt til 12 års fengsel for drapet..

16. januar: En gutt på 20 måneder og hans mor (24) døde etter brann i en asylsøkerleilighet i Førde i Sogn og Fjordane. Politiet mener moren tente på leiligheten.

Februar

2. februar: En 25 år gammel svensk mann er siktet for forsettlig drap etter at en 45-årig mann ble funnet død av knivskader i en leilighet på Sinsen i Oslo. To andre, en jevnaldrende svensk mann og en norsk kvinne, er siktet for falsk forklaring. Ifølge politiet skal den siktede ha knivstukket seg selv etter drapet for å villede politiet.

12. februar: En 31 år gammel kvinne er siktet for å ha drept samboeren sin, en 30 år gammel mann med tysk statsborgerskap, i Vestby i Akershus. Kvinnen har erkjent de faktiske forhold, men påberoper seg preventivt nødverge. Hun ble selv innlagt på sykehus med knivskader etter hendelsen.

15. februar: Den kurdiske asylsøkeren Arman Palani (19) ble knivdrept ved Dale asylmottak. Drapet skjedde da det oppsto en slåsskamp mellom kurdere og tsjetsjenere på asylmottaket utenfor Sandnes. En 21 år gammel tsjetsjensk mann er tiltalt for drapet, mens fire andre er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge. Rettssaken startet i Jæren tingrett mandag 10. desember.

Mars

5. mars: 54 år gamle Gert Magnar Olsen døde av knivskadene han ble påført på Hornsjø Høyfjellshotell i Øyer i Oppland. Den Reisende Høgskole holdt til på hotellet, og både offeret og en 52 år gammel kvinne som fikk lettere skader, er ansatt ved skolen. En 23 år gammel rumensk student ble siktet og er senere dømt for forsettlig drap.

17. mars: En 40 år gammel litauisk mann ble knivstukket på en fest i Våle i Re kommune i Vestfold. En 52 år gammel litauer siktet for forsettlig drap etter at mannen døde.

April

26. april: Polske Rafal Flis ble funnet drept i sin egen bil, som var hensatt i Sondreveien på Montebello i Oslo. Siste sikre observasjon av mannen ble gjort ved en bomring på Alnabru i Oslo natt til 24. april. Ingen er pågrepet eller siktet i saken.

Mai

22. mai: Den somaliske mannen Musse Ahmed (45) ble knivdrept på et asylmottak på Ny-Paradis i Bergen i Hordaland. En 28 år gammel afghaner er siktet for drapet. 7. desember ble forslag til tiltale oversendt statsadvokaten i Hordaland.

Juni

23. juni: En 42 år gammel mann ble i Sør-Trøndelag tingrett 13. desember dømt til 16 års fengsel for forsettlig drap på samboeren Hege Opøien. 42-åringen er også dømt for å ha tent på huset paret bodde i 23. juni. Den drapsdømte tok betenkningstid etter at dommen var forkynt.

Juli

5. juli: En 21 år gammel mann fra Mandal er tiltalt for forsettlig drap etter at 23 år gamle Dalibor Bosic (23) ble knivdrept i Mandal 5. juli. Straffesaken mot 21 år ingen er berammet til 16. januar i Kristiansand tingrett. Saken går over to dager.

27. juli: Anders Kalmo fra Drammen blir funnet død med store skader i en veikant i Holmestrand om morgenen 27. juli. En 26 år gammel mann er siktet for forsettlig drap, men nekter straffskyld.

August

9. august: Steinar Gjeruldsen skal ha blitt drept av to menn hjemme i Arendal, angivelig for å innkreve gjeld. Gjeruldsen ble utsatt for omfattende vold, før han ble hengt opp i en stålvaier. Han var død da han ble funnet neste dag. To menn på 40 og 47 år er siktet for forsettlig drap. De to erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

13. august: Mann (30) skutt og drept på en bensinstasjon på Ensjø i Oslo. En er siktet for medvirkning, men gjerningsmannen kom seg unna i en sølvgrå bil. Politiet mener drapet har forbindelser til gjengmiljøet, men saken er fremdeles uoppklart.

28. august: 28. august: En 44 år gammel kvinne og hennes sju år gamle sønn ble knivstukket av hennes fraseparerte ektemann, barnets far, på Kalbakken i Oslo. Kvinnen døde. Mannen er siktet for overlagt drap. Han var underlagt besøksforbud.

September

3. september: Politiet finner Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) død i et skogholt på Sofiemyr i Oppegård kommune i Akershus, sørøst for Oslo. Hun hadde da vært savnet fra Østensjø i Oslo siden søndag 5. august. Etter at Sigrid ble funnet, pågrep politiet to menn (37 og 64) som er siktet for drap eller medvirkning til drap.

5. september: En 66 år gammel mann blir knivdrept hjemme på Fevik i Grimstad. Mannens stedatter meldte seg samme dag og sa at hun hadde utført drapet.

11. september: En 44 år gammel kvinne blir funnet drept på Karmøy. En 37 år gammel mann, kvinnens tidligere ektemann, har tilstått drapet.

24. september: Tom Raymond Hansen (35) blir skutt i ryggen og dør av skadene ved et motell i Larvik. En 20 år gammel mann fra Sandefjord er siktet for forsettlig drap. Tre andre i saken ble løslatt fra varetekt i oktober.

29. september: En 21 år gammel mann blir knivstukket av en kamerat under en krangel og dør av skadene. Kameraten (21) er siktet for forsettlig drap

Oktober

3. oktober: En mann på 76 år ble drept og ektefellen på 75 ble skadet da deres egen datter (35) knivstakk dem begge hjemme i et boligstrøk på Østerhus i Grimstad.

14. oktober: En 45-årig svensk mann er siktet etter at 26 år gammel russisk kvinne blir funnet drept på en avsidesliggende hytte mellom Bø og Notodden. Parets 11 måneder gamle sønn ble forsøkt bortført av faren, men er tilbakeført til mormoren i Norge.

17. oktober: En 35 år gammel mann er siktet for forsettlig drap etter at en 37 år gammel mann døde av skadene han ble påført i en slåsskamp mellom de to.

20. oktober: En kvinne (30) ble drept etter lek med våpen på Romsås. Kvinnens samboer (40) er siktet for forsettlig drap.

20. oktober: En 28 år gammel svensk mann er siktet etter at en mann ble drept i en leilighet i Falsens gate i Oslo.

23. oktober: En tidligere forvaringsdømt overgriper blir funnet drept i Farsund i Vest-Agder. Tre menn er pågrepet og siktet for drapet.

November

3. november: Per Vålnes' samboer (40) og to menn på 39 og 41 år fra Balsfjord og Tromsø pågripes og siktes for forsettlig drap eller medvirkning til dette. Vålnes ble meldt savnet 26. november 2011 og saken ble først etterforsket som en forsvinning. Først i år ble saken vurdert som et drap. Den døde er ikke funnet.

7. november: En 61 år gammel mann blir funnet drept med en murhammer i sitt hjem på Snåsa i Nord-Trøndelag. Mannens kone (56) blir pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Kvinnen tok sitt eget liv i en varetektscelle på Steinkjer politistasjon.

Desember

29. desember: En mann i førtiårene ble funnet slått i hjel i sitt hjem på Storslett i Nordreisa i Troms. En jevnaldrende mann er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

(Kilder: NTB, Retriever, Aftenposten, Politiet.no)