Demonstrant frikjent

David Lovret satte seg oppå en gravemaskin da rivningen av Jonsvollskvartalet startet 2. april, og måtte bæres vekk av politiet. I dag ble han frikjent

David Lovret satte seg oppå en gravemaskin da rivningen av Jonsvollskvartalet startet 2. april, og måtte bæres vekk av politiet. I dag ble han frikjent Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

David Lovret nektet å vedta en bot på 4000 kroner etter å ha stoppet rivningen i Jonsvollskvartalet en times tid.

DEL

- Jeg trodde rivningen var ulovlig og handlet deretter, sa 45-åringen til BA.

Psykologen fra Bergen ble selve symbolet på den omstridte rivningen, da han med dokumentmappen i hånden satte seg oppå en gravemaskin 2. april i fjor.

- Disse husene betyr mye for meg, og de betyr mye for mange andre, uttalte Lovret til mediene.

Mens kommunen og politikere var på påskeferie, valgte grunneier Ole Jan Strønen å starte rivning av de gamle trehusene. Representanter for velforeningene i området også skuffet.

Politiet kom til stedet like etter. Andre demonstranter gikk etter en stund frivillig vekk, men Lovret ville ikke rikke seg fra plassen, og politiet måtte fjerne ham med makt.

Flertallet i Bergen tingrett, de to meddommerne, legger vekt på at det hersket stor grad av usikkerhet knyttet til lovligheten av rivningen. Samme dag ble politiet kontaktet av velforeningen i strøket som ba om bistand til å stoppe den omstridte rivningen.

"Det var ikke snakk om en akutt situasjon, og politiet hadde dermed tid til å områ seg samt kunne ha vurdert andre tiltak", heter det i dommen.

Fagdommeren ville dømme. Hun mente at pålegget og påfølgende tvangsflytting ikke var et overgrep fra politiets side overfor tiltalte.

Artikkeltags