Dopingdømt drapstruet

Artikkelen er over 13 år gammel

Nils Engevik anklager sin tidligere trener for drapstrusler og for å ha forsynt ham med doping. Aage Odfjell mener på sin side at Engevik har prøvd å presse han for penger.

DEL

– Nils Engevik og faren sa i forrige uke at de ville ha erstatning for skader jeg skulle ha påført han. Jeg har en følelse av at de er ute etter å presse penger av meg, sier Aage Odfjell til BA.

Friidrettstreneren forteller at Engevik skylder han opp mot 400 000 kroner, og at andre kreditorer venter Engevik rundt hvert hjørne.

BÅT TIL 5,8 MILL

– Jeg lånt han en Audi TT han kunne bruke mens han trente, men i fjor ville jeg selge den ettersom det ikke ble noe særlig av treningen. 21. mai i fjor kom han og sa at han kjøpte bilen. Avtalen var 170 000 kroner. Han betalte 20 000 kroner, men de resterende 150 000 kronene har jeg fortsatt ikke fått. Det første Engevik gjorde etterpå, var å selge bilen videre, forteller Odfjell, som mener at saken illustrerer hvilke tillitsbrudd løperen har begått.

Engevik mener derimot at bilen var en sponsorgave fra Odfjell.

Men friidrettsutøveren innrømmer selv at han i fjor kjøpte en rekke luksusgjenstander han ikke hadde penger til, og at han opparbeidet seg gjeld for store summer.

De største kjøpene var en Azimuth 46 til 5,8 millioner kroner, og en villa på Paradis for oppunder fire millioner kroner.

- LURER FOLK

Kreditorene har fått igjen varene, men krever erstatning for store tap de mener at Engevik har påført dem. Kravet for båten alene er på rundt to millioner kroner.

Selv har Odfjell bare fått tilbake smuler av det han sier at han har lånt ut.

– Han har kommet med alle mulige slags unnskyldninger. Meg har han lurt trill rundt. En gang jeg skulle få oppgjør fortalte han at faren hadde fått hjerneslag, og at han hadde våket på sykehuset. Dagen etter forsov han seg, slik at han ikke rakk banken, forteller Odfjell.

Han forteller at Engevik lovte å betale tilbake, bare han fikk hentet ut penger fra familiens bankkonto i Sveits.

DOPET SEG LENGE

Engevik har anmeldt flere kreditorer for drapstrusler, og disse blir nå etterforsket av politiet. I tillegg har han fortalt politiet at Aage Odfjell var den som skaffet han anabole steroider.

– Problemet mitt er at den gangen jeg fortalte at jeg bare hadde dopet meg én gang, snakket jeg ikke sant. Jeg dopet meg med testosteron fra 2000 til 2003, forteller Engevik til BA.

Og han mener at det er dopingmidlene som indirekte har ført han ut i den situasjonen han er i nå.

– Det er ofte etter at du har sluttet med doping at du får problemer, sier Engevik, som var en lovende langdistanseløper.

– Men hvorfor sa du ikke nei til å dope deg?

– Jeg kunne sagt nei, og jeg burde sagt nei. Men Aage er en veldig spesiell person, og vanskelig å si nei til, sier Engevik.

DRAPSTRUSLER

De siste årene har han slitt med symptomer som minner om manisk-depressivhet. Det er heller ikke en uvanlig bieffekt av anabole steroider, ifølge han selv. Han venter på en skikkelig utredning, og har fått henvisning til spesialist.

– Truslene begynte i fjor sommer. En gang ble jeg fortalt at en skulle svinge en øks over meg og partere meg, og ta min far med seg i samme omgang, forteller Engevik.

Selv om ingen andre enn han selv og faren har hørt de fleste truslene, skal likevel enkelte meldinger og annet være bevart.

For halvannen uke siden ble Engevik utstyrt med voldsalarm, ettersom politiet anså truslene som alvorlige, og forholdene har også blitt anmeldt.

LURT Å KJØPE

Om de mange kjøpene av hus, bil og båt, mener Engevik at han har blitt lurt inn i flere av avtalene.

– Når det gjelder huset, takket jeg nei tre ganger. Til slutt kjøpte jeg det for å slippe maset. Når det gjelder båten, vet jeg rett og slett ikke hvorfor jeg kjøpte den, sier han.

Til sin advokat, Robert Neverdal, har Engevik forklart at han trodde han skulle arve mye penger fra treneren sin da han kjøpte båt til nesten seks millioner kroner. At Engevik skulle arve penger fra Aage Odfjell har vært kjent på byen.

– Han har sagt at jeg skulle arve han. Å fortelle det videre er kanskje det dummeste jeg har gjort.

– Har du sagt at du skulle arve 23 millioner kroner fra Aage Odfjell?

– Nei, jeg har ikke sagt det, men jeg har ikke benektet det heller, sier Engevik.

Artikkeltags