- Fagereng er uskyldig

Artikkelen er over 11 år gammel

En yrkeskriminell fra Bergen tilstår at han sto bak hærverket på Fagerengs hus.

DEL

Dermed kan en av 90-tallets mest omtalte rettsaker ha vært justismord.

Anne Grethe Fagereng sonet 120 dager i fengsel, dømt for forsøk på forsikringssvindel. Selv ble Fagereng frikjent i lagmannsretten, etter at han først var dømt til fem måneders fengsel i byretten.

Fagereng-saken var en av de store rettsakene i Bergen på nittitallet. I dagens utgave av Se og Hør tilstår en yrkeskriminell at han sto bak trakasseringen av Ragnar og Anne Grethe Fagereng.

Ragnar Fagereng var rådmann i Bergen. På midten av nittitallet opplevde familien at huset de bodde i ble vandalisert, flere gjenstander ble borttatt, og familien begynte å motta trusler.

DØMT TIL FENGSEL

Til slutt begynte det å brenne i huset deres. Ekteparet Fagereng anmeldte forholdene til politiet som etterforsket saken.

Politiet i Bergen mente at familien selv sto bak forholdene og tiltalte de to for forsøk på forsikringssvindel og falske politianmeldelser. Politiet fant blant annet flere av gjenstandene som skulle være stjålet på andre steder i huset deres.

Rettsaken varte i elleve uker og i begynnelsen av 1997 ble begge dømt for forholdene. Fagereng sa opp jobben som rådmann i Bergen kommune og begge anket saken. Lagmannsrettens dom var klar i 1998, her ble Ragnar Fagereng frikjent, men konen måtte sone 120 dager i fengsel.

NØKKEL TIL HUSET

30 år gamle Stian Njøten forteller til Se og Hør at han var leid inn for å "psyke ut" familien. Ifølge Njøten skal det ha vært personer som ønsket å ødelegge for Fagereng som følge av hans jobb som rådmann i kommunen.

Njøten og hans medsammensvorne hadde til og med nøkkel til Fagerengs bolig på Bønes. Han forteller til Se og Hør at han ved en rekke anledninger var inne i huset og flyttet saker omkring. Også innbruddet som fru Fagereng ble dømt for, sto Njøten bak.

Foruten å tenne på huset til Fagereng, sto Njøten og de andre som var leid inn, bak flere fysiske overfall på familien.

BEGYNTE I DESEMBER -96
Angrepene mot familien Fagereng opphørte i begynnelsen av desember i 1996. Da ble Njøten arrestert i en annen sak.

Njøten sto frem som angrende eks-torpedo i BA i 1998, men nevnte ikke med ett ord den gangen at han hadde en finger med i spillet i den største rettsaken på 90-tallet.

Til ukebladet sier Njøten at han ikke ønsker å gå inn på motivet for terroren. Han oppfordrer nå de som var med på trakasseringen til å stå frem.

- Hvis ikke de gjør det, kommer jeg til å blåse dem, sier han til Se og Hør.

Fagerengs advokat, Helge Wesenberg, sier til BA at han vil ta opp tilståelsen med statsadvokaten.

- Jeg har aldri opplevd maken, sier Fagerengs advokat.

WEGNER VIL IKKE UTTALE SEG

Tidligere politimester i Bergen, Rolf B. Wegner, ble siktet for grov uforstand i tjenesten som følge av Fagereng-saken.

– Jeg har ennå ikke fått lest saken, men er blitt orientert av Se og Hørs journalist, sier Wegner til BA.

Wegner mente at saken mot Fagereng burde henlegges, men statsadvokat Walter Wangberg valgte å sette i gang en rettsprosess mot ekteparet Fagereng.

Wegner klaget beslutningen inn for Riksadvokaten, noe som førte til at politiet i Bergen etterforsket politimesteren for hans rolle i saken.

– Som tidligere politimester i Bergen blir det feil av meg å si noe til pressen om en straffesak som er avgjort.

Wegner legger til at han med interesse ser frem til fortsettelsen.

– Jeg skal i hvert fall lese Se og Hør denne gangen, sier Wegner til BA.

Artikkeltags