– Her startet Skuteviks-brannen

Slik så hybelkomfyren ut etter brannen.

Slik så hybelkomfyren ut etter brannen. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

En frityrgryte oppå denne hybelkomfyren startet brannen i Skuteviksboden 7. september 2008.

DEL

Brannen ødela verdier for 68 millioner kroner.

  • Krim

Den 27 år gamle italienske sesongarbeideren Michele Saluzzi er tiltalt for uaktsom brannstiftelse.

Da han kom hjem ved 0345-tiden om natten satte han en frossenpizza i ovnen. Han hadde vært ute med gode venner og drukket litt vin, vodka og øl.

– Jeg følte meg ikke full. Jeg la med nedpå og satt på alarmen på 20 minutter frem i tid.

To ganger tidligere hadde 27-åringen svidd pizzaen i ovnen og fått kjeft fra de andre syv beboerne i den vernede bygningen.

– ROPTE «BRANN»

Saluzzi forklarte i retten i detalj hva han foretok seg brannatten. Han mener det ikke sto noe annet oppå platene til komfyren, og skjønner ikke hvordan brannen kunne oppstå.

– Jeg hørte andre rope «brann» på spansk. Det oppsto kaos og røyken sto oppetter veggen. I løpet av minutter ble vi evakuert ut sjøveien.

Påtalemyndigheten mener at det var uaktsomhet som førte til at det oppsto brann.

I sitt innledningsforedrag i dag hevdet forsvareren til Saluzzi, advokatfullmektig Nils Chr Nordhus at Saluzzi overhodet ikke var uaktsom.

– Vi vil anføre at det var elektrisk feil som forårsaket brannen, sa Nordhus.

En brannrapport kan ikke utelukke at brannen skyldes elektrisk feil. Samtidig har Nordhus fått utarbeidet en rapport fra konsulentfirmaet til tidligere brannsjef i Bergen, Trygve Conradi. Den skal være kritisk til det elektriske anlegget.

– Rapporten slår fast at uaktsomhet og klanderverdige forhold på huseiers side også kan ha hatt betydning for brannen, sa Nordhus.

Huseier Jan Harald H. Pedersen og leietakerne Arne Steen har vært siktet for brudd på kulturminneloven og plan- og bygningsloven etter hendelsen. Denne etterforskningen er ennå ikke ferdig.

Nordhus har imidlertid innkalt Pedersen som vitne i retten for å høre mer om det huseieren visste og foretok seg i forbindelse med Skuteviksbodene.

Det er avsatt fire dager til rettssaken.

Dersom Saluzzi blir funnet skyldig risikerer han å stå til ansvar for en regning på 68 millioner kroner. Erstatningskravet er ikke tatt med i straffesaken, og han må eventuelt senere svare for et slikt krav sivilrettslig.

Artikkeltags