Kvinne (20) tiltalt for voldtektsbløff

Påtalemyndigheten mener det aldri fant sted en voldtekt i Nedre Hamburgersmauet i fjor sommer. I stedet er en 20 år gammel kvinne tiltalt for falsk anklage mot en mann i 30-årene.

Påtalemyndigheten mener det aldri fant sted en voldtekt i Nedre Hamburgersmauet i fjor sommer. I stedet er en 20 år gammel kvinne tiltalt for falsk anklage mot en mann i 30-årene. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Sier hun ble voldtatt i dette smauet. Bløff, mener statsadvokaten.

DEL

Om formiddagen 9. august i fjor troppet den 20 år gamle kvinnen opp på Bergen sentrum politistasjon etter først å ha blitt undersøkt på voldtektsmottaket på legevakten.

Til en politibetjent forklarte hun at hun tidligere på natten var blitt voldtatt i Nedre Hamburgersmauet i Bergen.

– FRIVILLIG SAMLEIE

Hun skal ha opplyst at hun hadde sett gjerningsmannen bak disken på et utested i sentrum. Hun beskrev vedkommende på en slik måte at politiet fant frem til og tok i beslag i mobiltelefonen til en mann i 30-årene, som har et ansettelsesforhold til utestedet.

– Hun fortiet i forbindelse med forklaringen til politiet at hun samme kveld hadde hatt frivillig samleie med NN, at hun kjente vedkommende og hadde hatt telefonisk kontakt med ham både før og etter at hun hadde vært sammen med ham samme natt, skriver førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i tiltalen som ble tatt ut tidligere i sommer.

– HUN ER FORTVILET

–Min klient erkjenner ikke straffskyld. Hun stiller seg helt uforstående til den tiltalen som er tatt ut, og hun er svært fortvilet over situasjonen, skriver kvinnens advokat, Ellen Eikeseth Mjøs, i en e-post til BA.

Påtalemyndigheten ser alvorlig på falske anklager. Ofrene risikerer pågripelse og varetektsfengsling. I tillegg er det stigmatiserende å bli anmeldt for seksuallovbrudd, samt at det går ut over ressursbruken i politiet og domstolene.

TRE DØMT SIDEN MAI

I juni ble en 45 år gammel kvinne fra Bergen dømt til seks måneders betinget fengsel for å ha kommet med falsk anklage.

I mai ble to andre kvinner på 28 og 22 år dømt til henholdsvis syv måneders fengsel og 300 timers samfunnsstraff i to andre saker.

Alvorlighetsgraden varierer, men i to av sakene fikk politiet kritikk for lang saksbehandlingstid.

Dette førte til mildere straffer.

Strafferammen for falsk anklage er inntil åtte års fengsel.

Artikkeltags