Gå til sidens hovedinnhold

Nye beviser i Os-drapet

Artikkelen er over 9 år gammel

Varetektsfengslet for åtte nye uker.

Politiet mener de har enda sikrere tekniske beviser for at 18-åringen drepte Hilda Feste (98). Forsvareren hans ser ikke bort fra at en annen person kan ha utført udåden.

Etterforskerne har sikret seg en delvis DNA-profil under offerets negler som kan knyttes til biologiske spor fra 18-åringen. Det kan indikere at offeret forsøkte å gjøre motstand i minuttene før hun ble misbrukt og tatt av dage. I tillegg er siktedes fingeravtrykk funnet på innsiden av døren.

Fra før har politiet bekreftet at flere fingeravtrykk og DNA fra siktede er funnet nær stedet hvor avdøde ble funnet drept, samt DNA- fra 18-åringen på avdødes bukse.

Offerets DNA ble også påvist på et putetrekk i en plastpose hjemme hos 18-åringen da han ble arrestert, syv uker etter drapet.

Osingen erkjenner ikke straffskyld, og sier at han ikke husker noe fra kvelden ettersom han hadde drukket sprit og beskriver en blackout.

Festes trygghetsalarm ble utløst klokken 2113 1. nyttårsdag. En sykepleier skal ha gått til omsorgsboligen hvor hun så en mann forgripe seg offeret. Pleieren trakk seg deretter tilbake og ringte politiet. Hun har beskrevet en mann i 30-40 årene – et signalement som står i stor kontrast til den siktede, både med hensyn til alder, høyde og frisyre.

SLITER PSYKISK

18-åringens mor og hennes kjæreste sier han kom hjem klokken 2115 og har tidfestet det opp mot at han kom inn døren på tampen av TV2s nyhetssending 1. nyttårsdag. Det skal de ha forklart i avhør også i begynnelsen av etterforskningen, lenge før han ble siktet og pågrepet.

Med normal gange og pleierens observasjoner og tidspunkter for nødtelefoner, får ikke forsvarerne det til å harmonere med de øvrige bevisene i saken. Det mener de kan åpne for andre teorier og gjerningsmann.

– Det får stå for forsvarerens egen regning, sa politiadvokat Ørjan Ogne til mediene etter fredagens fengslingsmøte.

Politiet føler seg stadig sikrere på at de har arrestert rett mann. Også tingretten mener bevisene er sterke og at det vil støte mot allmennhetens trygghetsfølelse å løslate siktede før en rettssak.

18-åringen ba seg løslatt. Han ønsker å bo hos bekjente på Nordvestlandet med daglig meldeplikt for politiet, men fikk ikke gehør. Han anket avgjørelsen om videre fengsling på stedet.

Et tyvetalls venner, bekjente og familie møtte opp i rettsmøtet i Nordhordland tingrett fredag. Flere brast ut i gråt da osingen ble fengslet i åtte nye uker. ”Glad i deg”, var et av oppmuntringsordene ungdommen fikk da han ble ført ut av rettslokalet av to politibetjenter.

– Min klient tenker mye på saken, han har det tungt og sliter psykisk i fengselet, sier Rolf Knudsen til BA.

– Er det håp om at han kan få igjen noen minner fra denne kvelden.

– Nå er det gått to måneder, og det er lite som tyder på det, sier Knudsen.