Bergens-politiet innrømmer at de feilberegnet rømningsfaren.

– Da rettsmøte var ferdig skulle han geleides ut til tjenestebilen. Idet han skulle settes inn i bilen stakk han av med håndjern foran på magen, sier visepolitimester John Reidar Nilsen til BA.

18-åringen løp inn i folkemengden på Torgallmenningen ved 1630-tiden.

– Våre folk løp etter. Det var folksomt, noe som gjorde det vanskelig å ta siktede igjen uten å skubbe eller dytte. Han var lett til beins, og tjenestemennene mistet ham av syne, sier Nilsen.

Da han ble fengslet, la retten vekt på at han bare var én dag under myndighetsalderen.

BERSERK PÅ TOGET

Han er siktet for å ha gått berserk på Bergensbanen og å ha kastet et myntapparat i hodet på en lokfører, men stakk av etter å ha blitt varetektsfengslet i to uker mandag.

– Hvordan kunne dette skje?

– Det vil alltid være en fare for at noen vil kunne rømme. Politiet bruker de maktmidler som er nødvendige ut fra en konkret vurdering. Vi har plikt til å utøve makt på den lempeligste måten. Vår vurdering i ettertid er at situasjonen ble feilberegnet, og at rømningsfaren var større enn det vi regnet med, sier visepolitimesteren.

VOLD OG HASJ

Tirsdag ettermiddag er rømlingen ennå ikke pågrepet.

Han var iført brun genser med lyse prikker, samt mørk dongeribukse, da han stakk av mandag.

I tillegg til vold mot offentlig tjenestemann er han siktet for legemsfornærmelse mot en 17 år gammel gutt på Dale stasjon og for brudd på legemiddelloven. Etterforskerne fant mindre mengder hasj da han ble arrestert.

– Han ble arrestert i vårt distrikt, men ettersom han rømte fra fengslingsmøte i Bergen, regner jeg med at lokalt politi gjør det som er nødvendig for å spore siktede opp, sier lensmann i Voss, Ivar Hellene, til BA.

SØKTE ASYL I SEPTEMBER

Etter det BA får opplyst ble 18-åringen registrert som asylsøker i Norge så sent som 29. september i år. Han ble plassert i et transittmottak på Mysen. Han skal ha reist fra Tyskland og skal ha status som såkalt «Dubliner».

Dette innebærer at han ikke kan regne med å få asyl i Norge, da Dublinkonvensjonen forutsetter at asylsøkere returneres til det land hvor de først søkte.

VURDERTE BARNEVERNET

Nordhordland tingrett vurderte mandag om plassering i institusjon under barnevernet vil kunne utgjøre et alternativ til varetekt. Bare i helt spesielle tilfeller kan umyndige holdes i varetektsfengsel.

Dommeren fant ingen alternativer og påpekte at han er siktet for å ha begått flere alvorlige voldsforhold.

«Ved vurderingen har retten også lagt vekt på at siktedes alder; at han bare er én dag fra å være fylt 18 år.»