– Skjønte at her var det penger å tjene

Jostein Berland, tidligere daglig leder i vest Tank i Sløvåg, i retten (25.11.2009).

Jostein Berland, tidligere daglig leder i vest Tank i Sløvåg, i retten (25.11.2009). Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Jostein Berland sa i retten i dag at han var veldig fornøyd etter å ha fått i stand avtalen med Trafigura.

DEL

– Jeg skjønte at her hadde vi funnet det selskapet vi hadde lett etter. De var villige til å bruke penger på oss, og vi fikk muligheten til å tjene gode penger på vår teknologi, forteller Berland.

REISTE TIL LONDON: På rettsakens tredje dag er det den tidligere daglige lederen i Vest Tank som forklarer seg om hendelsene forut for eksplosjonen i Sløvåg i mai 2007.

– Da jeg inngikk avtalen med Trafigura hadde vi hørt om hendelsen på Elfenbenskysten, og reiste til London for å møte dem, forteller Berland.

– Trafigura fortalte meg at konkurrentene var ute etter dem, men at kundene deres og bankene stolte på dem. De sa også at mange mennesker dør av aids på Elfenbenskysten.

Berland sier at han ble beroliget etter dette møtet med oljehandelselskapet.

UTFØRTE TESTER: – Jeg følte meg fortsatt komfortabel på dem. Vi hadde jo fått en prøve av avfallet og testet den med svært gode resultater.

I retten i dag avviser også Berland aktoratets påstander om at de ikke hadde utført tilstrekkelige sikkerhetsutredninger eller ikke hadde de nødvendige tillatelsene til å drive vaskingen av avfallet fra Trafigura.

– Det ble påstått fra Økokrim at Vest Tank drev med raffineringsvirksomhet. Det må være en slags misforståelse. Raffinering innebærer å utvinne bistoff fra råolje. Å vaske gasoline er ikke raffinering i min verden, sier Berland.

Styreleder i Vest Tank, Trond Emblem, starter trolig sin forklaring i morgen

Artikkeltags