Tapte milliongave på utroskap

Artikkelen er over 10 år gammel

Den kvinnelige mangemillionæren ga ektemannen fem millioner kroner i gave. Etterpå fant hun ut at han hadde bedratt henne i årevis.

DEL

Det flere tiår lange ekteskapet ble oppløst, og millionærfruen fra Bergen, som hadde særeie, krevde pengene tilbake. Mannen benektet utroskap og ville beholde gaven.

I Bergen tingrett tapte kvinnen, men Gulating lagmannsrett har nå gitt henne fullt medhold.

I to omganger har den pikante utroskapssaken vært brettet ut for retten. Kjærlighetsbrev, kvitteringer for smykker, hotellovernattinger, utenlandsturer og vitneforklaringer fra bekjentskapskrets har vært noe av bevisførselen.

LIVRENTER: For fire år siden kjøpte kvinnen to livrenter på til sammen ti millioner kroner til seg selv og ektemannen. Mannen hadde noen år tidligere etablert eget firma, men inntjeningen var dårlig. Konen ville hjelpe og ga ham ytterligere 200 000 kroner i kontanter, i en konvolutt som hun la under hodeputen hans på julaften.

Halvannet år senere fant den gavmilde hustruen et kjærlighetsbrev på rim til ektemannen fra en annen kvinne. I tillegg fant hun et kort med teksten «jeg elsker deg», samt en kvittering for et smykke ingen i familien kjente til.

Hun satte da i verk egen «etterforskning» og fant ut hvem den aktuelle kvinnen var. Det viste seg at ektemannen og kvinnen i flere år også hadde hatt et kollegialt forhold.

I et avskjedsbrev krevde hun livrentebeløpet på fem millioner tilbakebetalt. Gaven var basert på en felles alderdom og ikke på at han drev utroskap.

VENNSKAP: Eks-mannen avviser at han har vært utro eller at han hadde tanker eller planer om at ekteskapet skulle opphøre.

Han opplyste i retten at det først oppsto et vennskapsforhold etter at han flyttet ut etter samlivsbruddet.

Brevet og kortet som hans daværende kone fant, mener han ikke er bevis for at det var noe alvorlig vennskap mellom ham og kollegaen halvannet år tidligere.

Men dommerne tror ikke på ham. Ut fra utsagn fra blant andre et annet sentralt vitne har retten funnet det bevist at de to hadde et nært forhold allerede da gaven ble gitt.

Dommerne legger til grunn at kvinnen ikke ville ha gitt gavene dersom hun visste at mannen hadde en annen kvinne.

TROSKAP: Etter lagmannsrettens syn må troskap anses som en helt grunnleggende forutsetning i ethvert parforhold.

Dommerne slår samtidig fast at dette ikke kan være et krav om at kvinnen, muntlig eller skriftlig, skulle ha fremhevet dette som en forutsetning da hun ga gaven.

– Lagmannsretten legger ut fra dette til grunn at livrenten ble gitt under uriktige forutsetninger og finner det etter omstendighetene rimelig at gaveløftet kjennes ugyldig.

BA har vært i kontakt med sakens parter. De ønsker ikke å kommentere dommen.

Artikkeltags