Vil ha fem års fengsel for voldtektstiltalt (24)

Statsadvokat Benedicte Hordnes.

Statsadvokat Benedicte Hordnes. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er ikke tvil om at det objektivt sett har blitt begått en voldtekt her, sa aktor Hordnes til dommerne.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Det er siste dag av rettssaken mot de to voldtektstiltalte mennene i Bergen tingrett. I løpet av de siste fire dagene har aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes ført bevis i saken.

Mennene på 22 og 24 år er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne på trappen ved Den Nationale Scene natt til søndag 19. august i fjor.

Torsdag ba aktor retten om å dømme de to til fem og fire års fengsel. 24-åringen, som er tiltalt for å ha utført selve voldtekten, har fått den strengeste påstanden om straff.

– MÅ VURDERE MOTIVET

– Det er ikke tvil om at det objektivt sett har blitt begått en voldtekt her, sa aktor Hordnes til dommerne.

Tre overvåkningsvideoer fra sentrum, DNA-funn fra 24-åringen og telefonkontakt mellom de tiltalte mens de var etterlyst er sentrale bevis som hun mener må tillegges vekt.

– TYDELIGE BEVIS

På filmen ser man at kvinnen blir avkledd på overkroppen, beskriver aktor. Deler av handlingen på overvåkningvideoen fra trappen foregår i en mørklagt krok, mens andre deler skjer i et bedre belyst område. Overvåkningfilmen har vært til behandling hos Kripos for å bedre kvaliteten.

– Bevisene viser helt klart og tydelig at tiltalte NN (24-åringen, journ. anm.) har hatt samleie med NN (kvinnen, journ. anm.) mot hennes vilje, sa hun videre.

På voldtektsmottaket ble det funnet spor av 24-åringens DNA som underbygger at det har vært gjennomført et samleie, ifølge aktor.

SKAL DØMMES SOM EDRU

Ifølge påtalemyndigheten har 24-åringen voldtatt kvinnen mens 22-åringen holdt henne fast. På en av overvåkningsvideoene fra teateret ser man at kvinnen blir båret ut av bildet av en mannsperson.

– Dette er noe hun ikke hadde vært med på frivillig, og det forstår de, mener aktor.

Hun viser til overvåkningsvideoen fra selve trappen som er blitt vist flere ganger i retten.

– Vi ser en fornærmet som bare henger der, som på grunn av maktanveldelse og beruselse ikke er i stand til å gjøre noe mer enn det hun gjør og har gjort, sa aktor.

Kvinnen har selv forklart i retten at hun prøvde å snakke mennene til fornuft. Hun skal ha sagt ”nei” gjentatte ganger, ifølge hennes eget vitnemål. Hun har også fortalt at hun prøvde å klore gjerningsmennene for å sikre bevis før hun til slutt skal ha gitt opp å gjøre motstand.

– Fysisk har hun sagt at hun ikke kunne gjøre mer. Det forstår vi. De er henne fysisk overlegen begge to, sa aktor.

– Det er ingen tvil om at de to har forstått at hun ikke var i stand til å motsette seg dette på grunn av beruselse, maktbruk og det faktum at de var to stykker.

Hordnes påpeker at de to tiltalte selv har sagt at de var fulle den aktuelle kvelden.

– De gjorde ting denne natten som de kanskje ellers ikke ville gjort, sa aktor.

– Hva de har oppfattet i sitt fulle hode betyr ingenting. De skal bedømmes som om de var edru.

– FJERNET BEVIS

Ingen av de to mennene erkjenner straffskyld, og sier at de ikke husker at noe slikt som det de er tiltalt for skal ha skjedd. Aktor mener at de to tiltalte sier at de ikke husker for å unngå å bli stilt konfronterende spørsmål.

– Man må vurdere om man har noe motiv for å lyve, eller om man husker feil, sa hun til dommerne.

Ifølge aktor peker tekstmeldingene mellom de to tiltaltes telefoner på at de husker hva som skjedde i trappen.

«Er du sikker på at ikke alt er filmet?», skal en av dem ha skrevet til den andre etter å ha lest på nettaviser at politiet etterlyste to menn.

24-åringen meldte seg selv for politiet etter å ha lest om voldtektsetterforskningen i media.

– Han fjerner bevis, sletter Facebook og så melder han seg etter fire dager, sa aktor om 24-åringen.

De to mennene var tidligere siktet for gruppevoldtekt, som har en strafferamme på 21 år. Denne siktelsen har senere blitt byttet ut med en tiltale for voldtekt og medvirkning til voldtekt.

Bistandsadvokat Yngvil Semb Hartmann ba om at de tiltalte betaler tilsammen 671 000 kroner i erstatning til kvinnen.

Artikkeltags