Åsane-gutt (17) får gigantkrav etter dataangrep

Slik så nettsiden til DNB ut etter dataangrepet i jul i fjor. Også en rekke andre firmas nettsider lå nede etter angrepet.

Slik så nettsiden til DNB ut etter dataangrepet i jul i fjor. Også en rekke andre firmas nettsider lå nede etter angrepet.

Artikkelen er over 4 år gammel

Åsane-gutten som i fjor sommer sto bak dataangrep mot en rekke store selskaper, risikerer å måtte punge ut med rundt en halv million kroner.

DEL

Politiets etterforskning mot 17-åringen er på det nærmeste ferdig. Han har tilstått at han satte nettsidene til en rekke selskaper ut av drift etter et massivt dataangrep av typen DDoS tirsdag 5. juli i fjor.

Krever erstattet utgifter

Blant nettsidene til selskaper som ble rammet, var Telenor, Sparebanken Vest,  Netcom, Telia Sonera, DNB, Nordea, Sparebank 1, Storebrand, Gjensidige, Norges Bank, SAS og Norwegian.

Politiadvokat Anders Johnsen ved Hordaland politidistrikt sier til BA at etterforskningen er i ferd med å bli avsluttet og at påtalespørsmålet snart blir avklart.

– Har selskapene kommet med erstatningskrav?

– Ja, selskapene har fremmet erstatningskrav på bakgrunn av direkte utgifter de har hatt i forbindelse med dataangrepene. Det dreier seg om rundt 50.000 kroner per selskap , sier Anders Johnsen til BA.

Dermed kan erstatningskravet komme opp i en halv million kroner for gutten ettersom det var flere enn ti selskaper som ble rammet av dataangrepet.                                                                                                                         

– Han la seg flat

Advokat Christian Børve som forsvarer Åsane-gutten sier han er kjent med at det er kommet erstatningskrav, men han ønsker ikke å spekulere i utfallet av saken.

- Min klient la seg flat i avhør i fjor, og han tenkte ikke at det skulle bli så ille som det ble, sier Børve til BA.

17-åringen forklarte til politiet at motivasjonen bak angrepene var å få samfunnet til å våkne opp overfor datasikkerhet, men at han gikk for langt og at han ikke overskuet helt konsekvensene av det han gjorde.

På grunn av ung alder kan han unnslippe ubetinget fengsel, men erstatningskravet kan bli hengende ved ham i lang tid.

Artikkeltags