Gå til sidens hovedinnhold

«Det er tale om en ren overfallsvoldtekt»

Artikkelen er over 5 år gammel

En 23 år gammel matros er dømt til fengsel i tre år og åtte måneder for overfall og voldtektsforsøk på en kvinne i 20-årene på Nordnes natt til 18. mai.

I retten i forrige uke tilsto mannen å ha overfalt kvinnen, men han nektet for at han hadde til hensikt å voldta henne.

Aktors påstand var fire års ubetinget fengsel.

23-åringen hadde en alkoholpromille på 1,63, og han ble arrestert like etter at en tilfeldig vekter grep inn etter å ha hørt offeret skrike. Mannen feiret nasjonaldagen i Bergen mens skipet lå ved kai på Nordnes.

«Var frekk i kjeften»

Han hadde fulgt etter kvinnen fra Strandgaten og fortalte at han klikket fordi kvinnen hadde vært «frekk i kjeften mot ham».

To av tre dommere, blant andre fagdommeren, mener det ikke er noen tvil om at han prøvde å voldta henne.

De peker på at han flere ganger holdt henne over ansikt og munn for å hindre henne fra å skrike. Han spurte henne samtidig hvor hun bodde, hvorpå hun pekte mot leiligheten. 23-åringen har ikke benektet dette.

«Flertallet kan ikke se at det er noen annen tenkelig forklaring på denne del av tiltaltes handlemåte enn at han ville få kontroll over fornærmede for å kunne tiltvinge seg seksuell omgang, enten på stedet eller ved å tvinge henne opp i fornærmedes leilighet».

Buksesmekken var åpen, og en halv time før overfallet hadde han kontaktet prostituerte for å oppnå sex.

Dissens i retten

En kvinnelig meddommer ville frikjenne matrosen. Hun mener at det mest sannsynlig var et voldtektsforsøk, men at det er rimelig tvil i saken.

Bergen tingrett karakteriserer overfallet som skremmende der offeret fryktet for sitt liv.

«Det er tale om en ren overfallsvoldtekt som fornærmede ble utsatt for rett utenfor sitt eget hjem. Voldsbruken var betydelig og hadde et stort skadepotensiale», heter det i den ferske dommen.

Han ble også dømt til å betale kvinnen 125.000 kroner i oppreisning.

– Anker dommen

Forsvarsadvokat Einar Råen sier hans klient muntlig er informert om dommen.

– Han er skuffet over at han ble funnet skyldig i voldtektsforsøk. Vi registrerer imidlertid at det var dissens i retten, og at den ene dommeren gir uttrykk for det. Det er grunn til å tro at han vil anke dommen, sier Råen til BA.